Najava kibernetičkog rata? Američki senator smatra da SAD mora uzvratiti na hakerske napade iza kojih, vjeruje, stoji Rusija

Otkriva se sve više pojedinosti o hakerskom napadu na brojne američke institucije i privatne kompanije te su sigurnosni stručnjaci iznimno zabrinuti. Jedino je Trump miran.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2020. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno je otkriveno da je SAD mjesecima pod udarom velikog kibernetičkog napada čije će se posljedice jako dugo osjećati. Na udaru su se našle institucije američke vlade, uključujući i ministarstvo energetike i nacionalnu upravu za nuklearnu sigurnost, kao i brojne privatne kompanije. Što je najgore, napad je napravljen toliko sofisticirano da ga se ne može brzo zaustaviti i trebat će dugo da se maliciozni softver ukloni, odnosno onemogući u brojnim računalnim sustavima u koje je ubačen.

Slika nije dostupna Šef Microsofta podigao uzbunu zbog hakerskog napada na SolarWinds: "Stvorio je ozbiljnu tehnološku ranjivost za SAD i ostatak svijeta"

No dio političara smatra kako Amerika ne treba stati samo na rješavanju problema i pronalaženju krivca za napade, već mora odgovoriti na te napade. Problem će, naravno, biti dokazivanje tko dosta stoji iza napada, a iako mnogi prstom upiru prema Putinu i ruskim hakerima, nekakvih dokaza i službenih optužbi, čini se, (još) nema. Jedan od onih koji smatraju da je vrijeme za odmazdu jest i senator Marco Rubio, koji je također u svom tvitu dao naslutiti tko stoji iza napada. Naglasio je da su metode napada u skladu s ruskim kibernetičkim operacijama, no ipak nije direktno optužio Rusiju.

Smatra da je iznimno važno saznati tko stoji iza napada jer Amerika mora uzvratiti, i to ne samo sa sankcijama, napisao je na društvenoj mreži i dodao kako je riječ gotovo pa o ratnom činu. Podsjetimo, hakeri su napali SolarWinds, kompaniju koja pruža usluge mnogim vladinim agencijama i privatnim kompanijama te su svoje napade maskirali kroz nadogradnje softvera. Prema do sada poznatim informacijama, napadi su počeli još u ožujku te nije poznato kakvih su se sve informacija napadači dokopali.

Iz kibernetičkog odjela Ministarstva domovinske sigurnosti upozorili su kako napad predstavlja ozbiljan rizik za federalnu vladu, kritičnu infrastrukturu, kao i za privatni sektor te da će uklanjanje prijetnje biti iznimno kompleksno i izazovno za organizacije. O koliko je ozbiljnoj prijetnji riječ, najbolje je opisao demokratski zastupnik Jason Crow rekavši da je riječ o kibernetičkom ekvivalentu Pearl Harboru.

Slika nije dostupna Hakeri tijekom pandemije pronašli dvije savršene mete - gaming i kockarsku industriju

Zbog napada su zabrinuti gotovo svi u najvažnijim institucijama u SAD-u - kažemo gotovo svi, jer prema najmoćnijem čovjeku Amerike, situacija ipak nije tako loša. Naime, Donald Trump ne dijeli takvu zabrinutost, već smatra da je napad pod kontrolom i da se o njemu ponajviše priča u “lažnim medijima”, a spomenuo je i mogućnost da bi iza njega mogla stajati Kina. Dio američkih medija podsjeća na to kako je Trump na sličan način tijekom prva tri mjeseca ove godine govorio kako je i COVID-19 bolest koja je potpuno pod kontrolom u SAD-u, a ne treba ni spominjati što se sve događalo nakon toga.

Izvor: American Military News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti