Najmanje 13 slučajeva mrtvorođenih beba uzrokovano koronavirusom od srpnja, ginekolozi šokirani: "To je nevjerojatno velika brojka"

Zabrinjavajuće otkriće stiže iz Nizozemske, a pokazuje da je za trudnice tijekom pandemije cijepljenje najbolja opcija.

Branimir Vorša | 29.11.2021. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trudnice koje se zaraze novim koronavirusom mogu, u rijetkim slučajevima, razviti oštećenja na posteljici tijekom druge polovice razdoblja trudnoće, što može dovesti do mrtvorođenog djeteta, otkrivaju nizozemski ginekolozi.

Otkriće ginekologa iz Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu bazirano je na analizi 36 posteljica nizozemskih trudnica koje su se zarazile koronavirusom početkom pandemije.

Slika nije dostupna Dvostruko veći rizik: Studija otkrila zašto bi trudnice trebale biti posebno oprezne s koronavirusom

Slika nije dostupna Trebaju li se trudnice i dojilje cijepiti protiv COVID-a? Donosimo odgovore i preporuke HZJZ-a

Pet posteljica od navedenog ukupnog broja pokazalo je dosad nezabilježenu kombinaciju anomalija, uključujući i velik broj upalnih stanica te oštećenja koja su onemogućavala prijenos nutrijenata i kisika do bebe.

Sam novi koronavirus pronađen je u četiri od navedenih pet posteljica. Većina tih trudnica iskusila je tek blaže simptome, otkrili su nizozemski ginekolozi.

Zbog toga su htjeli pobliže pregledati oštećenja na posteljicama kod slučajeva mrtvorođenih beba koji nisu imali jasno objašnjenje.

Nizozemski ginekolozi sad tvrde da je najmanje 13 mrtvorođenih slučajeva od srpnja ove godine uzrokovano oštećenjima na posteljici uslijed zaraze novim koronavirusom.

To je nevjerojatno velika brojka. Ne postoji neka druga upalna bolest koja je uzrokovala toliko mrtvorođene djece u našoj regiji u tako kratkom vremenu. U svim tim slučajevima posteljice trudnica pokazivale su dokaze prisutnosti virusa. Neke od žena uopće nisu niti znale da su bile zaražene, ističe ginekolog Sam Shoenmakers.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo: Pfizerovo i Modernino cjepivo sigurno je za trudnice i dojilje, ali i njihovu novorođenčad

Slika nije dostupna Jesu li trudnice ugrožena skupina? Istraživanje otkrilo zabrinjavajuće podatke vezane uz COVID-19

Problemi s posteljicom povezani s virusom isto tako su zabilježeni i u drugim državama, no dok se ne provede još istraživanja, teško je ocijeniti koliki rizik je u pitanju, kažu stručnjaci.

Nizozemski zdravstveni stručnjaci i ginekolozi pozvali su sve trudnice da se cijepe.

Izvor: Dutch News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti