Najmoćnija raketa na svijetu - Starship uspješno je odradila svoj peti testni let

Najmoćnija raketa na svijetu uspješno je odradila svoj peti testni let. Lansiranje se moglo pratiti na platformi X.

P. A. | 13.10.2024. / 18:05

Raketa Starship u vlasništvu Elona Muska
Raketa Starship u vlasništvu Elona Muska (Foto: X / Screenshot)

Tvrtka tehnološkog milijardera Elona Muska SpaceX lansirala je najmoćniju raketu na svijetu. Ovo je velika prekretnica za raketu koja bi mogla prevoziti ljude na Mjesec i Mars.

Tijekom leta, raketa Starship je uspjela nešto što nikada prije nije učinjeno - sigurno prizemljiti raketni nosač imena Super Heavy. 

Na prethodnim letovima, raketni je potisnik sletio u Indijski ocean dok se ovoga puta nježno spustio prema lansirnoj rampi. Tamo ga je uspješno uhvatio set masivnih metalnih ruku.

Mark Zuckerberg Pogledajte fotografije koje su razljutile korisnike Threadsa: Smatraju da je Zuckerberg mnogima pokazao srednji prst

U tom trenutku kontrolna soba je eruptirala u oduševljenje. Inženjerka SpaceX-a Kate Tice tijekom prijenosa uživo je vrisnula: "Ovo je potpuno ludo!". 

Vlasnik tvrtke SpaceX na svojem je X profilu objavio uspješno lansiranje, a na profilu same tvrtke moglo se uživo pratiti lansiranje. 

Ovo je peti po redu test rakete Starship, a posljednji je izveden u ožujku ove godine. Prethodni letovi bili su prekinuti eksplozijama samo nekoliko minuta nakon lansiranja.

Pogledajte snimku povratka potisnika Space Boostera na mjesto lansiranja.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti