Najstarija astronautkinja srušila rekord boravka u svemiru

Do povratka na Zemlju u rujnu ove godine, Peggy Whitson će u orbiti provesti ukupno 666 dana.

Monika Nožić Monika Nožinić | 25.04.2017. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najstarija američka astronautkinja, 57-godišnja Peggy Whitson, srušila je rekord u boravku u svemiru nakon što je iznad naše planete provela kumulativnih 535 dana. Ovime je Whitson nadmašila Jeffa Williamsa koji već nekoliko godina slovi za astronauta koji je proveo najviše dana u Zemljinoj orbiti, točnije 534 dana, dva sata i 48 minuta.

Whitson je prošli mjesec po drugi put preuzela i zapovjedništvo Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), a postavila je i rekord po trajanju boravka u otvorenom prostoru, izvan svemirskih brodova, odnosno po "šetnjama" svemirom.

"Svemir je u dobrim rukama s Peggy", poručili su iz NASA-e.

Whitson je rođena u Iowi. Diplomirala je biokemiju, a prije nego je 1996. godine izabrana kao astronautski kandidat, za NASA-u je radila nekoliko značajnih istraživačkih projekata.

Prvi put je otišla u svemir 2002. godine, a 2007. godine je postala prva žena koja je zapovijedala ISS-om.

Svjetski rekord od 879 dana u svemiru trenutno drži ruski astronaut Genadij Padalka, a do povratka na Zemlju u rujnu ove godine, Peggy Whitson će u orbiti provesti ukupno 666 dana.

Američki predsjednik Donald Trump, njegova kćerka Ivanka te astronautkinja NASA-e Kate Rubins pozvali su Peggy na ISS kako bi joj čestitali na uspjehu, a u nastavku pogledajte što je sve podijelila s njima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti