Mjesec listopad 2022. bio je prema podacima o prethodnih 30-ak godina najtopliji u Europi, objavila je u utorak europska klimatološka služba Copernicus, po kojoj su prosječne temperature bile "gotovo 2 stupnja Celzija više u odnosu na referentno razdoblje od 1991. do 2020.".

Europska služba, koja nema usporediva očitanja prije razdoblja 1991.-2020., već je objavila da je ljeto 2022. bilo najtoplije do sada zabilježeno (oko 1,34C iznad normale).

Zemlja, ilustracija Ljudi su najveći neprijatelj Zemlje: "Glupi smo. Nismo bili u stanju gledati u budućnost. Pohlepni smo."

Teške posljedice klimatskih promjena sada su očite i trebamo ambiciozne klimatske mjere na COP27 kako bismo osigurali smanjenje emisija i kako bismo stabilizirali temperature blizu cilja od 1,5 stupnjeva utvrđenog Pariškim sporazumom, rekla je zamjenica direktora Copernicusa za klimatske promjene (C3S) Samantha Burgess.

Prema europskoj službi, "toplinski val rezultirao je rekordnim dnevnim temperaturama u zapadnoj Europi, te rekordnim listopadom za Austriju, Švicarsku i Francusku, kao i za veći dio Italije i Španjolske".

Europski kontinent je kontinent koji se najbrže zagrijava na Zemlji.

Tijekom proteklih 30 godina, u Europi su temperature porasle više nego dvostruko od globalnog prosjeka, zagrijavajući se oko 0,5C po desetljeću, prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije (OMM) i C3S objavljenom 2. studenog.

U listopadu se u pojedinim dijelovima kontinenta toj nenormalnoj vrućini pridružio, kao i ljeti, manjak kiše.

Plinski kompresor Istjecanje metana dodatno ubrzava globalno zatopljenje

Vrijeme je bilo suše od prosjeka u većem dijelu južne Europe i na Kavkazu, bilježi Copernicus.

Nasuprot tome, "nad sjeverozapadom Pirenejskog poluotoka, dijelovima Francuske i Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, nad sjeverozapadom Skandinavije, nad velikim dijelom istočne Europe, istočne i središnje Turske, vrijeme je bilo vlažnije od prosjeka'.

U ostatku svijeta, Copernicus primjećuje da je "Kanada doživjela rekordnu vrućinu, a puno više od prosječnih temperatura zabilježene su i na Grenlandu i u Sibiru".

Presušeno korito rijeke u Francuskoj Najtoplije u posljednjih 140 godina: Ljeto u Europi doseglo je kritičnu granicu klimatskih promjena

Naprotiv, "najniže temperature u odnosu na prosjek zabilježene su u Australiji, na krajnjem istoku Rusije i u dijelovima zapadne Antarktike".

Od kraja 19. stoljeća Zemlja se zagrijala za gotovo 1,2°C, a otprilike polovica tog porasta dogodila se u posljednjih 30 godina.

Ova godina je na putu da bude peta ili šesta najtoplija u povijesti unatoč utjecaju fenomena La Nine od 2020., prirodnog fenomena u Tihom oceanu koji hladi atmosferu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju