Najugroženiji mobilni operativni sustav bez konkurencije je - Android

Istraživanje koje je provela kompanija F-Secure donosi porazne rezultate kada je Googleov mobilni OS u pitanju, jer je gotovo sav zloćudni softver namijenjen upravo njemu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.05.2014. / 18:04

Najugroženiji mobilni operativni sustav bez konkurencije je - Android

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Istraživanje koje je provela kompanija F-Secure donosi porazne rezultate kada je Googleov mobilni OS u pitanju, jer je gotovo sav zloćudni softver namijenjen upravo njemu.

Rezultati se odnose na prvi kvartal ove godine, a prema analizi F-Securea od 277 poznatih "obitelji zloćudnog softvera" nevjerojatnih 275 odnosi se upravo na Android, odnosno autori zloćudnog softvera ciljaju isključivo aplikacije za njega. Ostatak otpada a iOS i Symbian, za koje je otkrivena po jedna "obitelj" koja može ugroziti stabilnost samog OS-a. Od navedenih 277 kategorija čak 91% se odnosi na malware aplikacije, dok ostalih 9% otpada na takozvane Potentialy Unwanted Apps (PUA) koje se "nasele" na određeni uređaj.

Ovakvi su rezultati, iako očekivani jer Android je dokazano najpopularniji mobilni operativni sustav koji je instaliran na najviše uređaja na svijetu, ipak pomalo zabrinjavajući za sve one koji ga koriste. To, naravno, ne znači da je svaki Android nužno zaražen, ali od svih testiranih aplikacija čak 14% je sadržavalo neki od oblika zloćudnog softvera, većinom napravljenih s ciljem slanja SMS poruka koje "ogule" vlasnika, krađu podataka ili instalaciju dodatnih neželjenih aplikacija... Dakako, ako pravilno postupate i koristite Android, vrlo vjerojatno nećete imati problema, ali za svaki slučaj pročitajte pravila kako izbjeći probleme, kao i ostatak službenog izvješća ovdje

Foto

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti