Najveći hakerski udar na banke: Ukradeno skoro milijardu dolara!

Riječ je o jednom od najsofisticiranijih napada koji je počeo još 2013. godine i u kojem su kriminalci iz tridesetak banaka ukrali možda i milijardu dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.02.2015. / 08:42

Najveći hakerski udar na banke: Ukradeno skoro milijardu dolara!

Nakon što je, na radost prolaznika, jedan bankomat u Ukrajini sam počeo izbacivati novac, banka je pozvala sigurnosne stručnjake koji su proveli istragu i otkrili puno veći problem od bankomata koji izbacuje novac. Ta je banka, zajedno s još oko sto banaka i financijskih institucija diljem Europe (Hrvatska se za sada ne spominje na popisu tridesetak napadnutih država) i SAD-a, bila žrtva jedne od najvećih cyber pljački u povijesti. Ovi su napadi, objavili su iz sigurnosne kompanije Kaspersky Lab, a informacije su prenijeli na BBC-u, počeli još 2013. godine i još su aktivni te iza njih stoje cyber kriminalci iz Rusije, Ukrajine i Kine. Oni označavaju novu fazu cyber napada i pljački u kojima cyber kriminalci novac kradu direktno od banaka, a ne na način na koji su to do sada najčešće radili – od klijenata banaka.

Iz Kaspersky Laba kažu da je, kada su u pitanju metode s kojima su se kriminalci služili da bi ukrali novac i sakrili svoje tragove, riječ o jednom o najsofisticiranijih cyber napada viđenih do sada. Na početku napad je izgledao kao i brojni slični napadi – zaposlenicima su poslani e-mailovi za koji su oni mislili da ih šalju njihove kolege, no kada su otvorili te mailove, na računalo bi se downloadao maliciozni program koji je hakerima omogućio pristup mreži banke i računalima zaposlenika zaduženih za transfer novca. Također, na isti su način instalirali i softver (tzv. RAT, odnosno alat za udaljeni pristup računalima) putem kojeg su pratili sve što oni rade i sve što se prikazuje na njihovim računalima te su napadači bili iznimno strpljivi i mjesecima su čekali kako bi se dokopali što veće količine informacija koje su im potrebne da krenu u akciju. 'Cilj im je bio u potpunosti imitirati aktivnosti zaposlenika banaka', komentirao je Sergey Golovanov iz Kaspersky Laba i dodao da se tako činilo da se svakodnevno obavljaju normalne novčane transakcije pa nitko nije posumnjao na krađu novca.

Napadači su dugo vremena proučavali sustave svake banke te su otvarali lažne račune u SAD-u i Kini na koje su prebacivali novac iz banaka koje su napali, a u nekim su slučajevima programirali bankomate da u određeno vrijeme izbacuju novac koji bi poslije pokupili. Postoje dokazi da je ukradeno 300 milijuna dolara, u Kaspersky Labsu vjeruju kako bi ta cifra mogla biti čak tri puta veća, dok na BBC-u spominju cifru o čak ukradenih milijardu dolara. 

Foto: Thinkstock/Guliver

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti