Najveći prioritet: Bill Gates usmjerit će gotovo svih 40 milijardi dolara iz svoje zaklade u borbu protiv koronavirusa

Zaklada Bill & Melinda Gates dosad je donirala 250 milijuna dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa, a sad su odlučili taj iznos dodatno povećati.

Branimir Vorša | 27.04.2020. / 12:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač Microsofta, milijarder i filantrop Bill Gates rekao je za Financial Times kako očekuje da će se njegova zaklada u skoroj budućnosti gotovo u potpunosti posvetiti pandemiji novog koronavirusa.

Zaklada Gatesovih raspolaže s fondom od 40 milijardi dolara, a dosad je radila na borbi protiv HIV-a, malarije i dječje paralize. Otkako je izbila pandemija, većinom se usmjerila na doprinos u borbi protiv novog koronavirusa.

Slika nije dostupna Bill i Melinda Gates bili su spremni za pandemiju: Prije više godina napunili su podrum zalihama

Slika nije dostupna Bill Gates kritizira: "Imali smo vremena pripremiti se za pandemiju, ali nismo uložili ni 5 posto onoga što je trebalo"

Ta borba ima punu pažnju zaklade. Čak se i naš rad nevezan za zdravstvo, poput višeg obrazovanja i K-12 škola, potpuno prebacio na pronalazak načina kako provesti online obrazovanje, rekao je u priopćenju glasnogovornik zaklade Gatesovih.

Dodao je da Zaklada ostaje vjerna svojim izvornim područjima interesa, koja uključuju smanjenje zaraznih bolesti, iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva te poboljšanje javnog obrazovanja u SAD-u.

Pandemija COVID-19 utječe na sva područja našeg rada i njezine posljedice osjećat ćemo još godinama. Dosad smo donirali 250 milijuna dolara te pokazali predanost u osnaživanju našeg Fonda za strateška ulaganja u borbi protiv pandemije, a sve više usmjeravamo i stručnost našeg osoblja i snagu naših partnerstava prema hitnim naporima koji su potrebni za okončanje ove pandemije, piše u priopćenju.

Zaklada Billa i Melinde Gates surađuje i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) te drugim zdravstvenim organizacijama diljem svijeta.

Ova kriza skrenula je pažnju s mnogo ključnih poslova u puno, puno područja, rekao je Gates te pritom naveo primjer liječenja malarije, koja bi se mogla razbuktati zbog pandemije novog koronavirusa. To je još stotinu tisuća mrtvih samo od toga, ističe Gates.

Ranije u travnju Gates je kritizirao i američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog ukidanja financijske pomoći WHO-u. Izrazio je nadu da će Trumpova administracija u konačnici shvatiti da WHO treba više, a ne manje novca.

Slika nije dostupna Bill Gates i supruga nakon Trumpove opasne izjave spašavaju stvar: Donirat će još 150 milijuna dolara WHO-u za borbu protiv pandemije

Gates je još 2015. godine upozoravao da svijet nije spreman za globalnu pandemiju. Njegove su se riječi i obistinile, pogotovo u SAD-u.

Podsjetimo, Gates je napustio mjesto šefa Microsofta 2000. godine, a tvrtku je u potpunosti napustio 2008. godine kako bi se fokusirao na rad u zakladi kojoj su na čelu on i njegova supruga.

Začudo, Bill Gates postao je top-meta teoretičara zavjera i lažnih vijesti o koronavirusu otkako je izbila pandemija.

Bill Gates Bill Gates je najnovija žrtva teoretičara zavjere: Laži koje se šire o njemu nadmašuju i one o 5G mreži

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti