Nakon 4 godine Fortnite se vraća na iPhone

Apple uvodi neke promjene vezane za svoje poslovanje na području EU-a, a rezultat je tih promjena i povratak popularne igre na iPhone.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.01.2024. / 12:46

Fortnite (Foto: Epic Games)

Već smo pisali o velikim promjenama koje stižu na iPhone zbog nove europske regulative kojom je Apple prisiljen da, barem na području EU-a, omogući konkurentske trgovine aplikacijama na svojoj platformi. Dosad je situacija s preuzimanjem aplikacija na njihovim telefonima bila prilično jasna i jednostavna. Ako trebate neku aplikaciju, nju možete preuzeti isključivo na App Storeu, a za svaki euro koji potrošite na toj trgovini aplikacija Apple bi uzeo svoju proviziju.

Bor Nove generacije, nove navike: Djeca za Božić žele poklone koji se ne mogu postaviti ispod bora

Iako iz Applea kažu kako je glavni razlog zatvorenosti njihova ekosustava sigurnost, regulatori EU-a smatraju kako time zatvaraju vrata konkurenciji. S novom regulativom Apple će otvoriti ta vrata i na njih će ponovno ući Epic Games, pa će tako nakon četiri godine na iPhoneu ponovno biti dostupan Fortnite.

Razlog zbog kojeg je 2020. godine, u vrhu svoje popularnosti Fortnite povučen s trgovine aplikacije jest upravo spomenuti monopol nad distribucijom aplikacija. Za svaku transakciju vezanu za Fortnite koja je napravljena na iPhoneu Apple bi uzeo svoj udio, a Epic Games nije mogao zaobići takvu proviziju jer nije bilo alternative, odnosno drugog načina na koji bi korisnicima Appleovih uređaja mogli ponuditi ovu igru. Zato su je povukli s App Storea te su krenuli u pravnu bitku s Appleom.

No zahvaljujući Aktu o digitalnim tržištima developeri i korisnici sada će imati izbor te više neće ovisiti samo o Appleovoj trgovini aplikacija, već će postojati takve alternative.

Treba naglasiti kako se regulativa odnosi samo na područje EU-a, tako da će Apple promijeniti pravila poslovanja samo na tom području, dok će na drugim tržištima i dalje zadržati potpunu kontrolu nad distribucijom aplikacija, iako postoji mogućnost da, također pod pritiskom britanskih regulatora, s vremenom i na tom tržištu omogući alternativne trgovine aplikacija. Da Epic Games misli vratiti Fortnite na iOS, objavili su na društvenoj mreži X, pri čemu su komentirali kako će im to omogućiti upravo Akt o digitalnim tržištima.

Fortnite Roditelji dižu tužbu protiv Fortnitea: Dizajniran je da izazove što veću ovisnost

U komentaru o promjenama koje stupaju na snagu iz Applea su naglasili kako će postaviti visoke standarde za nove alternativne trgovine i aplikacije, no smatraju kako će se time povećati rizik za korisnike, uključujući i izloženost malwareu i različitim prijevarama. Također, za aplikacije koje koriste alternativne načine plaćanja Apple im neće moći vratiti novac, a smanjit će se i njihova mogućnost podrške tijekom problema, prijevara i slično.

Promjene vezane uz Appleov iOS uskoro stupaju na snagu pa će biti zanimljivo vidjeti što će sve donijeti nova pravila, odnosno koliko će se novih trgovina aplikacija pojaviti, kao i koliko će to zaista djelovati na sigurnost uređaja te kompanije.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti