Nakon Finske i u Norveškoj otkrivena nova varijanta koronavirusa: "Postoje promjene u virusu koje mogu utjecati na infektivnost"

U Norveškoj je otkrivena nova varijanta novog koronavirusa koja ima sličnosti s britanskom i južnoafričkom varijantom.

Branimir Vorša | 19.02.2021. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema podacima norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI) ta je zemlja rangirana među najboljima u Europi kad je riječ o analizi virusa, a to je i razlog zbog kojeg se tamo stalno otkrivaju nove varijante virusa SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata desetak slučajeva s novom varijantom novog koronavirusa nazvanom B.1.525 otkriveno je u Norveškoj, prenosi norveška državna televizija NRK.

Slika nije dostupna Zabrinjavajuća vijest iz Finske: Otkrivena nova varijanta koronavirusa koju ne mogu otkriti svi PCR testovi

Slika nije dostupna Još jedan novi soj koronavirusa u Hrvatskoj?: Genetičari s IRB-a identificirali mutaciju iz ''brazilskog soja''

Ne znamo još je li ta varijanta više zarazna, ali mogla bi biti. Postoje promjene na mjestima u virusu koje mogu utjecati na infektivnost, kaže Line Vold iz FHI-ja.

FHI je prethodno otkrio niz mutacija a Vold ih je opisala kao prirodni razvoj virusa koji se stalno mijenja. Prema Vold, nemoguće je reći je li riječ o varijanti koja je mutirala u Norveškoj ili koja je pak uvezena izvana.

NRK je Norvešku opisao kao jednu od četiri najbolje europske zemlje u analizi virusa te se su ispred Norveške samo Danska, Velika Britanija i Island.

Vold kaže da se zbog toga u Norveškoj stalno otkrivaju nove varijante i mutacije. Mnoge zemlje nisu dobre u zahtjevnim analizama koje govore o tome kakve varijante virusa kruže među populacijom, ističe.

Vold dodaje i da će norveški epidemiolozi novootkrivenu varijantu držati pod nadzorom.

Hlađenje cjepiva protiv koronavirusa Otkriven još jedan novi soj koronavirusa u Velikoj Britaniji. Moguće je da je otporniji na cjepivo

Slika nije dostupna Ovo su životinje koje bi, prema umjetnoj inteligenciji, mogle biti nositelji nekog budućeg koronavirusa

Ranije ovog tjedna i Finska je izvijestila o novoj varijanti novog koronavirusa koju su otkrili u toj zemlji i koja isto tako ima mutacije prethodno uočene kod britanske i južnoafričke varijante, ali na koju barem jedan PCR test odobren od WHO-a nije učinkovit.

U Norveškoj je dosad novim koronavirusom bilo zaraženo više od 67.000 ljudi, a preminulih od bolesti COVID-19 ukupno je više od 600.

Izvor: NRK

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti