Nakon pametnih telefona, stigao je i prvi 'pametni bicikl'!

Razvijen u istraživačkom institutu TNO u Nizozemskoj, s ciljem smanjenja broja nesreća, ovaj bicikl je prvi 'pametni bicikl' čije sjedište i ručice upravljača vibriraju kao upozorenje na opasnost na putu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 19.12.2014. / 08:32

Nakon pametnih telefona, stigao je i prvi 'pametni bicikl'!

Razvijen u istraživačkom institutu TNO u Nizozemskoj, s ciljem smanjenja broja nesreća, ovaj bicikl je prvi "pametni bicikl" čije sjedište i ručice upravljača vibriraju kao upozorenje na opasnost na putu. Pokreće ga struja iz baterije, a očekuje se da bi u prodaji mogao biti kroz dvije godine, po cijeni od 1.700 do 3.200 eura.

"Stariji ljudi danas sve više koriste bicikl, ali i češće stradavaju u prometnim nesrećama. Upravo smo zato i osmislili bicikl s pametnim sustavom koji će pomoći u smanjenju broj ozljeda starijih ljudi", izjava je Melani Schultz, nizozemske ministrice infrastrukture.

Težak 25 kilograma, prototip je opremljen radarom ispod upravljača i kamerom na zadnjem blatobranu. Ti su uređaji povezani s mini računalom koji vozača vibriranjem sica upozorava na približavanje opasnosti sa stražnje strane te vibriranjem upravljača ako opasnost dolazi s prednje strane.

Biciklist bežičnom mrežom može povezati svoje računalo s računalom bicikla te tijekom vožnje dobiti i druga upozorenja i obavijesti. 

"Nesreće se često dogode kada se biciklist okrene kako bi pogledao unatrag ili kada se zabrine jer ga netko pretječe velikom brzinom", rekao je jedan od istraživača uključenih u ovaj projekt, naglasivši da se ta tehnologija već koristi i u automobilskoj industriji.

Nizozemska ima čak 18 milijuna bicikala, što je više od trenutnog broja stanovnika kojih ima manje od 17 milijuna i broji čak 25.000 kilometara biciklističkih staza. Biciklima popularnost raste sve više iz godine u godinu pa tako stvaraju i prometne gužve, a problemi su parkiranje i prometne nezgode.

Prema statističkim podacima, u toj je zemlji tijekom 2013. godine poginulo 184 biciklista, od kojih su 124 bila starija od 65 godina. Zanimljivo, ovaj je bicikl rađen po narudži nizozemske Vlade, što će reći da je ovo jedna od rijetkih zemalja koja očito aktivno brine o sigurnosti svojih građana. 

Foto: Ubergizmo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti