Napokon! Poznata je cijena Googleove "revolucije videoigara"

Postoji besplatna verzija za koju je potrebno kupovati igre, Pro verzija u kojoj će neki naslovi biti besplatni, no nove igre bit će potrebno platiti kao i na konzolama i računalima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2019. / 14:41

Google Stadia (Foto: AFP)

Svima u Microsoftu i Sonyju jasno je kako će u budućnost ljudi sve manje kupovati njihove konzole jer im neće trebati vrhunski hardver za pokretanje top-igara. Umjesto na lokalnom hardveru, odnosno konzolama ili računalima, procesorska snaga i grafika bit će smješteni u oblaku, u nekom udaljenom podatkovnom centru iz kojeg će se igre streamati na pametni telefon, računalo, tablet ili neki drugi uređaj.

Takve cloud servise za streaming igara mnogi nazivaju Netflixom za videoigre – umjesto kupovine ili najma videosadržaja, korisnici plaćaju mjesečnu pretplatu koja im omogućuje pristup svom dostupnom sadržaju, odnosno serijama, filmovima i dokumentarcima. Jedna od kompanija koja je najviše dogurala s razvojem takvog servisa je Google koji je jučer otkrio ono što nas je najviše zanimalo – početak rada servisa i cijene.

Google Stadia (Foto: AFP)

Svi koji su razmišljali o ponudi koja će zaista biti poput Netflixa i za mjesečnu pretplatu omogućiti pristup svim dostupnim igrama, uključujući i najnovijim naslovima bit će razočarani. Nove igre moći će se igrati putem Googleovog servisa, no njih će trebati posebno platiti, dakle najveća razlika trebala bi biti samo u činjenici da za Stadiju ne treba poseban skupi hardver poput novog PlayStationa ili Xboxa, već samo internetska veza i uređaj koji već posjedujemo poput računala, telefona i slično.

Google Stadia Google mijenja pravila igre: Predstavljena je budućnost igranja videoigara – Stadia!

Gameri koji žele igrati igre na ovaj način imaju izbor korištenja besplatne verzije Stadije ili Pro verzije koju je potrebno platiti 10 dolara mjesečno. S besplatnom verzijom Stadia Base ne dobivate besplatne igre, već ih morate posebno kupiti, a moći ćete ih igrati u rezoluciji do 1080p sa stereo zvukom te nećete imati ekskluzivan popust na kupovinu igara. S verzijom Pro korisnici će moći igrati videoigre u rezoluciji do 4K i s 5.1 surround zvukom, imat će pristup nekim besplatnim igrama te popuste prilikom kupovine drugih igara.

Stadija će na početku biti dostupna na 14 tržišta (ne trebate niti pitati je li Lijepa Naša na popisu jer naravno da nije) od studenog ove godine, a svi koji žele uživati u igrama s Googleovog servisa mogu kupiti Stadia Founder Edition, komplet koji uključuje Chromecast Ultra, poseban Googleov kontroler za igre, tri mjeseca pretplate za verziju Pro te besplatnu igru Destiny 2 po cijeni od 130 dolara. Na početku se neće moći igrati na svim uređajima – npr. od mobilnih telefona podržava samo posljednju generaciju Pixela, no i to bi se u budućnosti trebalo promijeniti te će Stadija s vremenom postati dostupna na brojnim uređajima.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti