Napravljen materijal na izravnom suncu drži onog tko nosi odjeću napravljenu od njega drži 12,5 stupnjeva hladnijim od okoline

Materijal napravljen od konstruirane svile drži kožu oko 12,5 stupnjeva hladnijom od pamučne odjeće te pruža znatno veće olakšanje tijekom velikih vrućina.

Branimir Vorša | 09.11.2021. / 12:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su uspjeli preraditi svilu dodavanjem nanočestica kako bi povećali njezinu sposobnost refleksije sunčevog svjetla. Poboljšana svila tako sad odbija 95 posto sunčevog svjetla, što znači da drži tijelo na ugodnoj temperaturi, čak i tijekom najužarenijih ljetnih dana.

Jia Zhu sa sveučilišta Nanjing te Shahui Fan sa sveučilišta Stanford te njihov tim bili su inspirirani svilom, koja daje hladniji osjet na koži jer reflektira većinu sunčevog svjetla koje pada na nju, ponajviše u infracrvenom i vidljivom spektru, a isto tako isijava toplinu dalje od tijela.

Uspjeli su konstruirati svilu koja može reflektirati još više sunčevog svjetla, oko 95 posto, tako što su u svilu ugradili vlakna s nanočesticama aluminij oksida koje reflektiraju i ultraljubičasto zračenje sunca.

Kad su znanstvenici izložili taj novi materijal sunčevom svjetlu, otkrili su da je ostao 3,5 stupnjeva hladniji od zraka oko njega, zbog njegove sposobnosti refleksije sunčevog svjetla i isijavanja topline. To je ujedno i prvi mateirjal proizveden koji ostaje hladniji od zraka koji ga okružuje dok je izložen izravnom sunčevom svjetlu.

Otkrili su isto tako kad navuku taj materijal preko površine koja je dizajnirana da simulira kožu, njezina temperatura bila je 8 stupnjeva niža na izravnom suncu pod konstruiranom svilom, nasuprot obične svile. No, rezultat je bio još i bolji kad je to uspoređeno s pamučnim komadom odjeće, jer je razlika bila čak 12,5 stupnjeva.

U konačnom dijelu eksperimenata, znanstvenici su napravili majicu dugih rukava s ovratnikom od konstruirane svile te zatražili od volontera da je obuče i malo stoji na suncu tijekom jednog vrlo vrućeg ljetnog dana koji je mjerio posve neugodnih 37 stupnjeva Celzija. Infracrveni senzori pokazali su da je majica ostala hladna.

Konstruirana svila ugodna je za nošenje, dobro je prozračna i može se prati i sušiti bez bojazni da će se početi raspadati. Mateirjal je dizajniran s ciljem da ljude drži na ugodnoj temperaturi pri izloženosti vrućinama i izravnom suncu.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti