NASA-ina letjelica Orion postavila novi rekord, misija Artemis I nadmašuje sva očekivanja

Bude li misija Artemis I uspješna, NASA će onda pokušati odabrati posadu za let na misiji Artemis II, koja bi mogla poletjeti već 2024. godine.

Branimir Vorša | 29.11.2022. / 12:18

Pogled na Mjesec i Zemlju s Oriona
Pogled na Mjesec i Zemlju s Oriona (Foto: NASA)

NASA ima novi rekord, a za njega je zaslužna svemirska letjelica Orion, koji je dosegnuo najveću udaljenost od Zemlje u svemiru koju su dosad dosegle svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz ljudske posade.

Rekord je srušen u ponedjeljak poslijepodne po lokalnom američkom vremenu, a NASA je potvrdila da je Orion, koji je točno na polovici misije Artemis I, dosegnuo udaljenost od 434.523 kilometara od Zemlje. Istovremeno, Orion je bio udaljen i 64.374 kilometara od takozvane tamne strane Mjeseca. Podsjetimo, iako je Orion dizajniran za ljudsku posadu, misija Artemis I izvodi se bez ljudske posade.

Pogled na Mjesec i Zemlju s Oriona NASA-ina pokusna misija Artemis 1 ušla u orbitu oko Mjeseca

Prethodni rekord za najveću udaljenost koju je ljudska letjelica prešla postavljen je tijekom misije Apollo 13 još 1970. godine, kad je Apollo 13 s ljudskom posadom dosegnuo udaljenost od 400.171 kilometara od Zemlje.

Cilj misije Artemis I, koja je 16. studenoga lansirana iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, jest testirati kapsulu Orion do njezinih granica, osiguravajući da je vozilo spremno i sigurno za ljudsku posadu. Probna vožnja dio je NASA-ina šireg programa Artemis, kojemu je cilj vratiti astronaute na Mjesečevu površinu prvi put od 1970-ih.

Nekoliko "štucanja"

Dosad je tijekom misije zabilježeno tek nekoliko "štucanja", kako te sitne probleme naziva voditelj misije Artemis I Michael Sarafin.

Jedan od tih problema bio je povezan s Orionovim praćenjem zvijezda, sustavom koji koristi kartu svemira kako bi inženjerima na Zemlji dao uvid u to kako je letjelica usmjerena. Neka očitanja podataka nisu bila prema očekivanjima, ali službenici NASA-e to su pripisali krivulji učenja koja dolazi s upravljanjem novom letjelicom.

Pogled na Mjesec i Zemlju s Oriona NASA-ina letjelica Orion stigla do Mjeseca: Kontrola leta u Houstonu ostala bez daha nakon snimke pogleda na Zemlju

Orion nadmašio očekivanja

Unatoč tome, dosadašnja izvedba svemirske letjelice Orion bila je izvanredna, rekao je Howard Hu, voditelj programa Orion. Nadmašuje očekivanja u nekim aspektima, kao što je proizvodnja oko 20 posto više energije nego što je stvarno potrebno, naglasio je Hu. Sarafin je pak dodao da stvari idu toliko dobro, da NASA radi na dodavanju sedam dodatnih ciljeva misije, osmišljenih za prikupljanje više podataka o sposobnostima i performansama letjelice.

Sada se očekuje da će Orion poletjeti natrag prema Mjesecu prije nego što u četvrtak ponovno upali svoje motore kako bi napustio Mjesečevu orbitu i krenuo natrag prema Zemlji. Orion bi trebao sletjeti u Tihi ocean u blizini obale Kalifornije 11. prosinca.

Lansiranje rakete SLS i kapsule Orion u sklopu misije Artemis 1 Optimizam u NASA-i: Ljudi bi već ovog desetljeća mogli provoditi dulje vremena na Mjesecu

Bude li misija Artemis I uspješna, NASA će onda pokušati odabrati posadu za let na misiji Artemis II, koja bi mogla poletjeti 2024. godine. Artemis II težit će slanju astronauta na sličnu putanju kao Artemis I u orbitu oko Mjeseca, no bez slijetanja na njegovu površinu. Očekuje se da će misija Artemis III, trenutačno planirana za lansiranje 2025. godine, konačno vratiti ljude na Mjesec.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti