NASA-ino "blago" s Bennua predstavlja neočekivane komplikacije i misterije

NASA-ina misija vraćanja uzorka Bennu nailazi na neočekivane, ali ugodne izazove, dok znanstvenici otkopavaju riznicu asteroidne prašine, nudeći intrigantne uvide u podrijetlo Sunčevog sustava.

Branimir Vorša | 05.10.2023. / 15:43

Znanstvenici kod kapsule OSIRIS-REx
Znanstvenici kod kapsule OSIRIS-REx (Foto: Afp)

NASA-ino postupanje s prašinom iz asteroida Bennu predstavlja misterij obavijen znatiželjom. Početno pripremanje uzoraka, kako je otkriveno u NASA-inom blogu, napreduje sporije od očekivanog.

Uzrok tog kašnjenja je, međutim, prilično izniman: obilje prašine s Bennua obavija unutrašnjost spremnik i vanjštinu glave za prikupljanje uzoraka, čineći rastavljanje kapsule OSIRIS-REx zamršenijim zadatkom nego što je prvobitno predviđeno.

  Znanstvenici kod kapsule OSIRIS-REx NASA ispod poklopca kapsule OSIRIS-REx, koja se vratila s asteroida Bennu, otkrila misteriozan crni mateirjal

Najveći 'problem' koji možemo imati je to što ima toliko materijala da je potrebno dulje nego što smo očekivali da ga prikupimo, pojašnjava Christopher Snead iz NASA-inog svemirskog centra Johnson, zamjenik voditelja misije OSIRIS-RExa.

TAGSAM, što je kratica za "Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism", odigrao je ključnu ulogu u misiji. OSIRIS-REx je upotrijebio tu robotsku ruku za prikupljanje uzorka Bennuove prašine nakon sedmogodišnjeg putovanja, isporučivši ga na Zemlju krajem rujna.

Najveći dio uzorka nalazi se unutar glave TAGSAM-a, koja ostaje zapečaćena. Međutim, prije tri godine znanstvenici su primijetili kako čestice prašine izlaze iz nje, prije nego što su glavu spremili u spremnik. Stoga je tim predvidio malo prašine nakon otvaranja spremnika 26. rujna.

No, stvarna količina prašine premašila je njihova očekivanja. NASA-ini znanstvenici su došli do dijela tog materijala i započeli preliminarnu analizu kako bi otkrili Bennuov sastav. Ova analiza uključuje tehnike poput skenirajuće elektronske mikroskopije, infracrvenih mjerenja i difrakcije X-zraka. NASA namjerava otkriti rezultate i prve uzorke slika tijekom konferencije za novinare 11. listopada.

  Uzorak asteroida stigao na Zemlju Dugo očekivan NASA-in uzorak s površine asteroida Bennu spušten na Zemlju

Dok će detaljna znanstvena otkrića zahtijevati više vremena, očekuje se da će to početno otkriće pružiti temeljne uvide u sastav tog malog asteroida bogatog ugljikom, a od posebnog je interesa znanstvenicima, jer obećava otkriti značajne informacije o podrijetlu Sunčevog sustava.

Otprilike 250 grama Bennu prašine nalazi se unutar glave TAGSAM-a, čekajući daljnje istraživanje. NASA planira prebaciti spremnik u specijalizirani pretinac za rukovanje rukavicama u nadolazećim tjednima, kako bi se omogućilo njegovo sigurno rastavljanje.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti