NASA kreće s projektom nove svemirske postaje, a na njenom dizajnu će raditi i tvrtka koja ju je tužila

ISS zbog svoje starosti ima sve više problema, pa se čak razmišlja o njegovom ranijem umirovljenju.

Martina Čizmić | 04.12.2021. / 11:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo nevjerojatno zvuči, ali NASA je odlučila dodijeliti 130 milijuna dolara vrijedan ugovor za osmišljavanje i dizajniranje nove svemirske postaje koja bi trebala zamijeniti ISS, tvrtki koja ju je tužila.

Točnije, Blue Origin Jeffa Bezosa jedna je od tri aeronautičke kompanije odabrane za osmišljavanje "nove komercijalne destinacije" u svemiru. Ukupna vrijednost tih poslova penje se na vrtoglavih 425,6 milijuna dolara, a uz Blue Origin, ugovore su dobili i Nanoracks te Northrop Grumman Systems.

Slika nije dostupna Ambiciozni planovi: Bezos želi izgraditi vlastitu svemirsku stanicu do 2030. godine

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) NASA će s 400 milijuna dolara financirati razvoj privatnih svemirskih stanica

Komercijalne kompanije omogućuju transport u nisku Zemljinu orbitu, a mi smo dogovorili partnerstvo s američkim kompanijama koje će razviti svemirske destinacije koje ljudi mogu posjetiti, na kojima mogu živjeti i raditi. To će omogućiti NASA-i da utabana put u svemiru na dobrobiti čovječanstva, a istovremeno potakne komercijalnu aktivnost, istaknuo je u objavi za medije šef NASA-e, Bill Nelson.

Podsjetimo, trenutno je u Zemljinoj orbiti aktualna Međunarodna svemirska postaja (ISS) koja je zajednički projekt Rusije, SAD-a i još nekoliko svemirskih agencija diljem svijeta. No, ISS zbog svoje starosti ima sve više problema, pa se čak razmišlja o njegovom ranijem umirovljenju.

Slika nije dostupna Što se događa s ruskim modulom na ISS-u? Prvo pukotine, a sad i misteriozan dim te miris spaljene plastike

Rusija je već ranije najavila svoju želju da izgradi vlastitu svemirsku postaju, Kina je već poslala nekoliko modula i dokazala da je njena svemirska postaja spremna za život i rad astronauta, a nije tajna ni da o komercijalnoj svemirskoj postaji razmišlja i nekoliko privatnih tvrtki, među kojima je i Blue Origin.

U NASA-i se pak nadaju da bi nova komercijalna postaja mogla krenuti s radom već 2028. godine, iako je s obzirom na dosadašnja iskustva s misijom Artemis, realnije očekivati ju oko 2030.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti