Što se događa s ruskim modulom na ISS-u? Prvo pukotine, a sad i misteriozan dim te miris spaljene plastike

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) zabilježen je novi misteriozan problem i to u ruskom dijelu svemirske postaje.

Branimir Vorša | 09.09.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom noći u ruskom modulu Zvezda na ISS-u oglasio se alarm, nakon što je posada primijetila dim i osjetila miris spaljene plastike, izvijestila je NASA.

Slika nije dostupna Rusi tvrde da su otkrili nove pukotine na Međunarodnoj svemirskoj postaji, NASA zasad šuti

Uzrok dima i spomenutog mirisa još uvijek nije utvrđen, a posada je u međuvremenu uključila sustav za uklanjanje štetnih onečišćenja iz zraka na ISS-u.

Kasnije su uređaji na ISS-u pokazali prisutnost štetnih čestica na području medicinskog dijela modula Zvezda. Astronaut Toma Pesce rekao je kako je miris spaljene plastike ili elektronike došao i do američkog dijela postaje iz ruske zone, zahvaljujući sustavu ventilacije.

Članovi posade otvorili su panele na području ruskog modula odakle je otkriven dim te su pregledali prostor iza panela, no nisu mogli otkriti uzrok pojave dima.

Slika nije dostupna Astronauti se dobro zabavljaju na ISS-u: Proslavili rođendan "lebdećom pizzom iz svemirske radinosti"

U listopadu 2020. godine, podsjetimo, posada ISS-a otkrila je napuknuće u prijelaznoj komori modula Zvezda, koje su zakrpali u ožujku ove godine. Kasnije je prijavljeno otkriće još jedne pukotine koja je uspješno zakrpana.

Ipak, sitno curenje zraka koje nije ocijenjeno kao potencijalno opasno za posadu stanice, i dalje nije otklonjeno.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti