NASA objavila odlične noćne fotografije Zemlje

NASA-ini znanstvenici danas su predstavili odlične fotografije koje prikazuju kako naš planet noću izgleda satelitima. Globalna kompozitna slika izrađena je pomoću novog NASA-inog National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) satelita, a na slici se ne nalaze oblaci.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 06.12.2012. / 11:06

NASA objavila odlične noćne fotografije Zemlje

NASA-ini znanstvenici danas su predstavili odlične fotografije koje prikazuju kako naš planet noću izgleda satelitima. Globalna kompozitna slika izrađena je pomoću novog NASA-inog National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) satelita, a na slici se ne nalaze oblaci. Fotografija prikazuje sjaj prirodnih i ljudskih građevina i pojava diljem planeta u više detalja nego ikada prije.

Mnogi sateliti su opremljeni da Zemlju promatraju tijekom dana, te im instrumenti dopuštaju da planet gledaju obasjan suncem. S novim senzorom na NOAA satelitu lansiranom prošle godine, znanstvenici sada mogu promatrati Zemljinu atmosferu i površinu tijekom noćnih sati.

Za razliku od kamere koja snima u jednoj ekspoziciji, satelit sliku stvara višestrukim skeniranjem scene i prikazivanjem kao više milijuna pojedinačnih piksela. Nakon toga se analizira količina svijetla u svakom pikselu - low-gain mod onemogućuje zasićenje piksela, a ukoliko je piksel vrlo taman, signal je pojačan. Cijelu galeriju fotografija možete pregledati na Flickru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti