NASA odustala od rovera koji je na Mjesecu trebao tražiti vodu, objasnila i razloge

Za ovu je misiju već potrošeno 450 milijuna dolara te bi njezin nastavak mogao ugroziti druge NASA-ine misije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2024. / 10:02

VIPER (Foto: AFP PHOTO / NASA)

NASA ima velike planove sa Zemljinim satelitom, a najveći se odnose na povratak astronauta koji bi prvi put ovog stoljeća trebali staviti američku zastavu na površinu Mjeseca. Njihovi ambiciozni planovi povratka ljudske posade na Mjesec već su odgođeni i ne bismo se trebali iznenaditi ako iz svemirske agencije najave nove odgode te ako se misija produži za još koju godinu.

  Solarna sonda Parker Ovo je najbrži objekt kojeg je napravio čovjek, no to nije sve, postat će i još brži

No NASA, ali i svemirske agencije drugih država poput npr. Kine, Indije i Japana imaju u planu i druge projekte vezane za slijetanje na Mjesečevu površinu. Jedan od tih projekata jest i VIPER (akronim za Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), u sklopu kojeg je NASA namjeravala poslati rover na udaljenu stranu Mjeseca na kojoj je trebao tražiti vodu. No potraga za vodom na toj strani Mjeseca sačekat će neko bolje vrijeme jer su jučer iz agencije objavili da prekidaju taj program.

Kao razloge odluke naveli su više dosadašnjih odgoda i povećanje troškova misije. Nakon svega toga čelnici NASA-e donijeli su odluku da je bolje prekinuti s tim projektom nego ga dalje razvlačiti i nabijati nove troškove, nakon što su već dosad potrošili 450 milijuna dolara. Svi ti troškovi i razvoj ipak neće biti u potpunosti uzaludni te će se rover rastaviti na dijelove, a njegovi instrumenti iskoristit će se za buduće misije za let na Zemljin satelit. Agencija ima u planu niz misija za potragu leda i drugih resursa na Mjesecu tijekom sljedećih pet godina, komentirala je kraj misije Nicola Fox iz NASA-e.

  PPR NASA vjeruje da ovaj radikalni raketni sustav može revolucionirati put čovjeka na Mars

U slučaju da je NASA nastavila s projektom, osim novih troškova moglo bi doći i do daljnjih odgoda misije, što bi također moglo dovesti do problema s financijama i probijanjem rokova drugih misija. Inače, prvotni plan bio je lansirati rover krajem prošle godine, no taj je datum pomaknut za rujan 2025. godine.

Iako je priča s roverom gotova, i dalje je u planu let na tamnu stranu Mjeseca letjelicom koja je trebala povesti rover. Riječ je o svemirskoj letjelici Griffin kompanije Astrobotic, koja je potpisala ugovor s NASA-om, te je i dalje plan da ona krene na svoje putovanje na Mjesec najranije ujesen sljedeće godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti