NASA potvrdila jedan od najneslavnijih klimatskih rekorda otkako postoje mjerenja: "Ljudi diljem svijeta iz prve ruke to osjećaju"

Pojavio se zabrinjavajući klimatski trend: u posljednjih 12 mjeseci svaki je mjesec postavio novi globalni temperaturni rekord.

Branimir Vorša | 13.06.2024. / 15:01

Postignut najdulji mjesečni temperaturni rekord otkako postoje mjerenja
Postignut najdulji mjesečni temperaturni rekord otkako postoje mjerenja (Foto: NASA Goddard/Youtube)

NASA je nedavno potvrdila da je i svibanj 2024. godine, nakon travnja, ožujka, veljače i siječnja dosegao prosječne globalne temperature bez presedana. Ovaj niz, najdulji od početka vođenja evidencije, naglašava brzo zagrijavanje kroz koje prolazi naš planet.

Šef NASA-e Bill Nelson istaknuo je ozbiljnost situacije. Jasno je da se suočavamo s klimatskom krizom. Zajednice diljem Amerike, poput Arizone, Kalifornije, Nevade i zajednice diljem svijeta iz prve ruke osjećaju ekstremnu vrućinu u neviđenom broju, ističe.

Nemamo razloga za slavlje

Zaražena voda, ilustracija Ugrožene su stotine milijuna ljudi: Na određenim područjima voda bi mogla postati štetna za zdravlje

Obaranje ovakvog rekorda ni u kojem slučaju nije razlog za slavlje. U studenom prošle godine globalne prosječne temperature premašile su predindustrijske razine za više od 2°C po prvi put, a SAD je doživio najtopliju zimu ikad. Unatoč sve brojnijim dokazima, emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti neviđenom brzinom, gurajući nas prema opasnoj klimatskoj litici.

Isto tako, nije riječ niti o izoliranom trendu. Proteklo desetljeće bilo je najtoplije od početka vođenja evidencije u kasnom 19. stoljeću. Prethodni najtopliji niz trajao je sedam mjeseci između 2015. i 2016. godine.

Imamo sve više vrućih dana, više vrućih mjeseci, više vrućih godina. Znamo da su ova povećanja temperature potaknuta našim emisijama stakleničkih plinova i da utječu na ljude i ekosustave diljem svijeta, kaže Kate Calvin, NASA-ina glavna znanstvenica i viša savjetnica za klimu.

Snažan vremenski obrazac El Niño, koji je započeo početkom 2023. godine, vjerojatno je pridonio navedenim rekordnim temperaturama. Kako El Niño jenjava, moglo bi doći do privremene odgode od uzastopnih mjeseci rekordne vrućine.

Postoji tračak nade

NASA-ini podaci dolaze iz desetaka tisuća meteoroloških postaja i instrumenata diljem svijeta, uključujući kopnene, brodske i plutajuće. Ta se očitanja pomno obrađuju kako bi se uzele u obzir prostorne varijacije i čimbenici poput urbanih toplinskih otoka.

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Znanstvenici upozorili da globalno zagrijavanje ubrzava razinom "bez presedana": Trebaju nam nulte stope emisije stakleničkih plinova

Unatoč svemu navedenom, ipak postoji tračak nade, jer naša sposobnost praćenja i predviđanja klimatskih promjena se poboljšava. Pružamo kritične podatke o klimi za bolje živote i egzistenciju te za dobrobit cijelog čovječanstva, navodi Nelson. No pravi izazov je sada poduzeti smislene radnje na temelju tih podataka.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti