Ništa nas ne smije iznenaditi: NASA priprema plan akcije u slučaju "Armagedona"

Scenarij vježbe osmislit će NASA-in centar za NEO Studije, a trebala bi pomoći svima uključenima da znaju (ili nauče) što učiniti ako asteroid zaista krene prema Zemlji.

Martina Čizmić | 26.04.2019. / 07:54

Asteroid (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Godinama nas znanstvenici upozoravaju kako bi se moglo dogoditi da meteor udari Zemlju i prouzroči katastrofu. Nešto slično kao u filmu "Armagedon". No nitko zapravo ne zna kad bi se to moglo dogoditi.

Kako ljudi baš i ne žele doživjeti sudbinu dinosaura i biti izbrisani s lica Zemlje, NASA je odlučila udružiti snage s američkom agencijom za upravljanje u hitnim situacijama FEMA i međunarodnim partnerima ne bi li sastavila plan akcije u slučaju da naš planet zaista udari meteor ili asteroid.

Svoj su doprinos izradi plana dali i drugi svemirski igrači, poput Europske svemirske agencije i Međunarodne mreže za upozorenje na asteroide.

Svi će oni sudjelovati u zajedničkoj vježbi koja bi trebala simulirati situaciju u kojoj se asteroid našao na putu Zemlji (ili ona njemu, kako već želite).

Scenarij vježbe osmislit će NASA-in centar za NEO Studije, a trebala bi pomoći svima uključenima da znaju (ili nauče) što učiniti ako asteroid zaista krene prema Zemlji.

Ovakve su nam vježbe zaista pomogle kako bismo razumjeli što je sve potrebno znati kako bi se isplanirala reakcija u slučaju katastrofe, istaknuo je Lindley Johnson, NASA-in službenik za planetarnu obranu.

Sam scenarij nije precizan ni veoma detaljan. Počiva na premisi da su astronomi 26. ožujka pronašli svemirski objekt koji bi mogao biti potencijalno opasan za Zemlju. Nakon "nekoliko mjeseci" praćenja, promatrači procjenjuju da bi taj predmet mogao udariti u Zemlju 2027. godine. Na sudionicima je vježbe da rasprave o potencijalnim pripremama, eventualnim misijama skretanja ili uništenja predmeta te razrade što učiniti ako do udara dođe.

Sudionici vježbe imati će pet dana da rasprave i razrade planove te izvuku zaključke koji bi im mogli pomoći u slučaju da se "Armagedon" zaista i ostvari.

Inače, ovo nije prva takva vježba koja priprema organizacije diljem svijeta na potencijalnu opasnost iz svemira. NASA je dosad imala čak šest takvih vježbi u kojima su sudjelovale različite organizacije i tijela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti