NASA je na konferenciji za medije potvrdila da je otkriven planet sličan Zemlji. Teleskop Kepler lansiran je u ožujku 2009. godine, a dosad je otkrio više od 1000 planeta u svemiru.

"Danas, tisućama otkrića kasnije astronomi su na pragu pronalaska nečega o čemu su ljudi sanjali tisućama godina - druge Zemlje", napisala je NASA u priopćenju uoči konferencije.

"Otkriće pogađa u samo središte onog što mi u NASA-i radimo. Jesmo li sami u svemiru? Danas ćemo napraviti mali korak u odgovaranju na to pitanje. Zadaća teleskopa Kepler je otkriti planet unutar naseljive zone na kojem postoji voda", rekao je John Grunsfeld.

"Sa zadovoljstvom otkrivamo Kepler 452B. On je 1,5 puta veći od Zemlje pa je vjerojatno stjenovit. Osim toga, idealne je udaljenosti od svoje zvijezde pa je vjerojatno naseljiv. Veličina njegove orbite jako je slična Zemljinoj, a njegov sunčev sustav vrlo je sličan našem. Kepler 452B je star šest milijardi godina te prima deset posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca", rekao je Jon Jenkins.

Novi planet nalazi se 1400 svjetlosnih godina od nas te da prijeđe put oko zvijezde za 385 dana.

Postoje li dokazi da postoji život na tom planetu bilo je sljedeće pitanje.

"Ne, ne postoje. Keplerov posao je stvaranje slika planeta, on ne može toliko temeljito pregledavati planet. Za to je potrebna napredna tehnologija i instrumenti koji bi vjerojatno morali biti u orbiti. Kepler nam otkriva postoje li drugi svjetovi, a mi potom možemo tražiti biološke tragove i znakove života drugim oruđima".