Nasilje, kocka i alkohol na Robloxu: Najavljene promjene na popularnoj gamerskoj platformi za djecu

Iako je najpopularniji među djecom, u igrama na Robloxu uživaju i oni malo stariji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2023. / 13:26

Roblox (Foto: Afp)

Kada se govori o Robloxu, većina ga smatra gamerskom platformom za djecu i mlade koji su tek napunili dvoznamenkasti broj godina. No u igrama na ovoj platformi uživaju i starije osobe te je 22 posto osoba između 17 i 24 godine na Robloxu, a tijekom prvog kvartala broj aktivnih dnevnih korisnika te demografske skupine porastao je za 35 posto.

Roblox Vremena se mijenjaju: Djeca za džeparac više ne žele pravi, već virtualni novac

Zato za daljnji rast ove platforme više nisu bitna samo djeca, već se kompanija okreće i onim malo starijima. Prošli mjesec tako su najavili svoju viziju za sva godišta i za svako razdoblje života, čime su jasno dali do znanja kako pripremaju novitete koji će uključivati sadržaj koji nije primjeren najmlađima.

O čemu se radi, objavili su ovaj tjedan. Nove igre ili iskustva, kako ih nazivaju na Robloxu, bit će dostupne starijima od 17 godina, odnosno onima koji su na ovoj platformi verificirali svoje godine. Korisnici godine mogu potvrditi slanjem osobne iskaznice i snimanjem selfija.

Igre koje će biti dostupne osobama starijima od 17 godina tako će moći uključivati scene intenzivnog nasilja, realističan prikaz krvi, umjereno grub humor, romantične teme, kockanje (pri čemu se to ne odnosi na samo kockanje koje i dalje neće biti dostupno, već samo prikaz kockanja u igrama) i alkohol. I dalje neće biti dostupni seksualni sadržaj, golotinja, sadržaj povezan s drogama te grafički prikaz nasilja. Takav sadržaj za verificirane korisnike postat će dostupan tijekom sljedećih tjedana.

Roblox Na Roblox stižu 3D reklame

Dosad je ta gamerska platforma podržavala sadržaj za djecu stariju od 9 i stariju od 13 godina kojima, naravno, spomenuti sadržaj nije bio dostupan, odnosno bio je zabranjen. Unatoč tome, zbog svoje veličine i decentraliziranosti, moderiranje Robloxom iznimno je izazovno, pogotovo jer je trenutačno na toj platformi više od 50 milijuna multiplayer igara i njihov broj konstantno raste.

Izvor: Gizmodo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti