Nastavljena akcija suzbijanja "crne strane interneta", uhićeno 17 osoba

Zajednička akcija američkih i europskih operativaca rezultirala je gašenjem čak 410 web stranica koje su se bavile ilegalnim aktivnostima, nije pomoglo ni 'skrivanje' iza privatne TOR mreže...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.11.2014. / 08:43

Nastavljena akcija suzbijanja "crne strane interneta", uhićeno 17 osoba

Zajednička akcija američkih i europskih operativaca rezultirala je gašenjem čak 410 web stranica koje su se bavile ilegalnim aktivnostima, nije pomoglo ni "skrivanje" iza privatne TOR mreže...

Sve se, očigledno, odvijalo poprilično brzo, jer nakon vijesti o uhićenju vlasnika Silk Road 2 web stranice objavljeno je kako su brojne racije u Sjedinjenim Američkim Državama i čak 16 europskih zemalja (nije precizirano kojih) rezultirale uhićenjem 17 osoba i gašenjem spomenutih 410 internet stranica. Koordinirani "udar" američkog Ministarstva pravosuđa i Europola žestoko je "razvalio" cyber kriminalce, kojima, eto, nije pomoglo ni to što su koristili TOR privatnu mrežu koja im je, barem su tako mislili, morala osigurati anonimnost i sigurnost upravo pred organima reda. TOR, dakako, sam po sebi nije ilegalan, dapače, njegovo je korištenje legitimno, pogotovo primjerice u slučajevima kada se koristi za zaobilaženje cenzure interneta u zemljama s totalitarnim režimima, ali nažalost, koriste ga i oni koji se bave kriminalom. 

"Neka svima bude jasno - kriminalci mogu pokretati web stranice, ali sakriti se ne mogu! Ne, neće im pomoći ni TOR, neće im pomoći ništa", poprilično rezolutno je poručio Troels Oerting, šef europskog centra za cyber kriminal, poznatijeg kao Europol. Među ugašenim web stranicama su i neke od "eminentnijih" iz te "branše", kao što su Blue Sky, Hydra, Cloud Nine, a američko Ministarstvo pravosuđa je objavilo kako su se webovi koji su ugašeni uglavnom bavili prodajom droge, lažnih valuta, ukradenih kreditnih kartica, lažnih osobnih dokumenata... Racije diljem svijeta su počele u četvrtak, nastavljene su i tijekom petka, iako će se žestoka borba definitivno nastaviti, ovo je, nema sumnje, popriličan udarac "internet podzemlju". Iako je malo teže "probiti" TOR, ni to očigledno nije nemoguće, što potvrđuje i ova akcija.

Jer, riječ je o najvećem napadu na one koji se skrivaju upravo iza TOR anonimnosti. Upravo anonimnost, koja nam je svima ugrožena, samo si to mnogi ne mogu i ne žele priznati, u ovom je slučaju iskorištena za bavljenje kriminalnim aktivnostima. Nemali je broj onih koji su i prije ovih uhićenja tvrdili kako će TOR koristiti "loši dečki", premda je esencijalno namijenjen za pozitivne stvari, ali to je neizbježno, što god tko o tome mislio. 

Izvor PC World, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti