Nastavljena suradnja Hrvatske i Huaweija na području obrazovanja o digitalnim tehnologijama

Studenti zbog epidemioloških uvjeta nisu mogli otputovati u Kinu i iz prve ruke iskusiti sve ono o čemu su čuli od Huaweijevih stručnjaka, ali su zato predavanja i radionice pratili online.

Martina Čizmić | 14.12.2021. / 14:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osmero hrvatskih studenata, koji su činili treću generacije edukacijskog programa „Seeds for the Future“, uspješno su završili svoj intenzivni osmo dnevni program tijekom kojeg su učili o poslovanju Huaweija, te naprednim tehnologijama kao što su 5G, umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku.

Kako je istaknuto na završnoj konferenciji, "Seeds of the Future" je nastavakuspješne suradnje Huaweija i Hrvatske koja se provodi na temelju dva Memoranduma o razumijevanju i suradnji iz 2019. godine koji su sklopljeni sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

Vlada Republike Hrvatske visoko na listi prioriteta ima ulaganje u mlade, digitalizaciju i jačanje međunarodne suradnje. Koliko su nove tehnologije i brza prilagodba ključni, uvjerili smo se posebno u posljednje dvije izazovne pandemijske godine i zato smo sigurni kako će i ova generacija nastaviti s entuzijazmom usvajati nova znanja kojima će istinski mijenjati hrvatsko društvo. Ovim putem želio bih se zahvaliti i predstavnicima četiriju hrvatskih STEM fakulteta, a to su Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu, Tehnički fakultet (RITEH) Sveučilišta u Rijeci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu i predstavnicima Veleučilišta Algebra - koji su se zajedno s nama uključili u promociju ovog hvalevrijednog programa među svojim studentima i polaznicima, istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

U ovogodišnjem izdanju programa sudjelovali su studenti s najboljih hrvatskih fakulteta, među kojima je i student Pero Radić s diplomskog studija Informacijsko i programsko inženjerstvo na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Prijavio sam se na Seeds for the Future jer sam htio proširiti svoja znanja, a čuo sam i jako dobra iskustva prijašnjih generacija. Ono što mogu vidjeti već sada jest da su mogućnosti zaista ogromne, a IT industrija raste sve brže. Hvala Huaweiju na prilici da naučimo ponešto i o kineskoj kulturi, a nadam se da ćemo imati prilike raditi na i nekim budućim projektima, izjavio je Radić.

Studenti zbog epidemioloških uvjeta nisu mogli otputovati u Kinu i iz prve ruke iskusiti sve ono o čemu su čuli od Huaweijevih stručnjaka, ali su zato predavanja i radionice pratili online. 

Veliko nam je zadovoljstvo što Seeds for the Future nastavljamo i ove godine. Razmjena znanja i otvaranje prilika za učenje o novim tehnologijama od iznimne je važnosti za Huawei, a sigurni smo da će studentima stečena znanja biti od velike koristi u praksi. Hvala našim partnerima na ovom projektu, Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, koji su odigrali ključnu ulogu u organizaciji programa, dodao je Kevin Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti