(Ne)moguća misija: Razmišlja li Google o kupovini Twittera?

Nije prvi, vjerojatno ni posljednji puta da se na tržištu najvećih IT igrača pojavljuju ovakve špekulacije, iako se trenutačno radi o običnom 'naklapanju', priča je doista vrlo zanimljiva.

Zimo Zimo Tomislav Ćuto | 07.06.2015. / 11:03

(Ne)moguća misija: Razmišlja li Google o kupovini Twittera?

Nije prvi, vjerojatno ni posljednji puta da se na tržištu najvećih IT igrača pojavljuju ovakve špekulacije, iako se trenutačno radi o običnom "naklapanju", priča je doista vrlo zanimljiva.

Potencijal Twittera nikada nije bio sporan, iako ova društvena mreža nikada do kraja nije isprofilirala svoje "ja". Uostalom, još se sjećamo zgražanja dobrog dijela "on-line" zajednice kada je Twitter krenuo u redizajn svojega sučelja, pa su mnogi "pali u nesvijest" jer je neodoljivo podsjećao na Facebook. Analitičari su tjednima analizirali viziju Twittera, pitajući se zašto kopira Facebook kada je jasno da korisnici Twittera žele vjerojatno sve na svijetu samo ne scenarij u kojem bi se "njihova" društvena mreža pretvorila u novi Facebook. 

Možda će vam pomalo nestvarno zvučati podatak da među društvenim mrežama, kada su u pitanju objave u realnom vremenu, dominira Twitter, iako ste "na prvu" vjerojatno pomislili kako je i tu dominantan Facebook. Problem Twittera nije u interaktivnosti i dinamici, nego u tome što ne zna kapitalizirati svoje komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju, pa se suočava s stagnacijom ili padom broja korisnika, što se naravno reflektira na profit, pa su konstantne lamentacije o tome kako bi Twitter mogao završiti na tržištu kao "prilika za savršenu kupovinu". I uvijek kada se tako nešto spomene, negdje iza ugla krije se mogućnost da ga kupi Google.

Zvuči suludo i nerealno? Pa i ne baš, a evo i zašto. Dio odgovora su ponudili eminentni investicijski stručnjaci, ali prije svega radi se o kroničnoj želji Googlea da uspije u segmentu društvenih mreža što mu do sada nije uspjelo. Nemali je broj profesionalaca u ovom IT segmentu bio uvjeren kako Google jedini ima potencijal da ugrozi ili čak detronizira Facebook, no to se nikada nije dogodilo, čak nije bilo ni blizu. Ne znamo sjeća li se netko pompoznog Google Wave projekta, koji je od strane Googlea bio guran u eter kao "savršena društvena mreža", ali se na kraju u travnju 2012. ugasio, jer je na tržištu doživio istinski debakl. Iako nije tako grozno, ni Google Plus ne stoji baš briljantno. 

Primjerice, Google Plus trenutačno ima 111 milijuna aktivnih korisnika na mjesečno razini, što je manje nego li je to bio slučaj 2013. Jednostavno, "to" još uvijek nije to, Google usprkos silnim ulaganjima i trudu jednostavno ne može pogoditi "žicu" onih koji stalno vise na društvenim mrežama i čiji je Facebook i dalje prvi izbor u većini slučajeva. Baš zato ne izgleda totalno nemoguće da Google zagrabi u blagajnu i kupi Twitter, ako se uopće otvori takva mogućnost. Portal Mashable si je dao truda i poprilično "čeprkao" po ovoj temi, ono što su saznali zvuči doista više nego zanimljivo. Uz činjenicu da je procijenjena tržišna vrijednost Twittera oko 24 milijarde američkih dolara, a Google ima račun s 64 milijarde USD, jasno je da novac nije problem. 

Ono što je daleko, daleko zanimljivije, kako prenosi Mashable, su izjave ljudi koji imaju "težinu". Primjerice, Chris Sacca, jedan od ranih investitora Twittera, na pitanje je li moguće da Google kupi Twitter, odgovorio je: "To nije ludo kao što možda zvuči". I Brett Northart, bivši investitor i bankarski analitičar, mišljenja je kako bi Google potencijalnom kupovinom Twittera dobio ono što želi. "Apsolutno, Twitter bi mogao omogućiti Googleu da napravi ono što godinama želi u segmentu društvenih mreža", rekao je Northart. I ostali "mudraci" su mišljenja kako bi Google i te kako ozbiljno trebao razmisliti o kupovini Twittera ako ikada dođe do takve mogućnosti.

Super intrigantna tema, o kojoj se sve glasnije raspravlja po kuloarima, ali eto i u javnosti. Samo obična novinarska špekulacija, koja popunjava praznine u medijskom prostoru ili materijal koji bi mogao označiti početak vjerojatno jedne od najsenzacionalnijih transakcija u IT sektoru uopće, ako bi se dogodilo? Tko će ga znati, svašta je tu moguće... 

Foto via Flickr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti