Ne nasjedajte na lažne e-mailove u kojima se traži plaćanje računa

Prevarantski e-mailovi odaslani su na različite adrese elektroničke pošte pa bi građani trebali biti posebno oprezni prilikom svih plaćanja na internetu.

Martina Čizmić | 14.09.2017. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao da nije dovoljno što Facebookom posljednjih dana kolaju lažni linkovi na nagradne igre, na udaru su se našle i e-mail adrese hrvatskih građana.

Iz CERT-a upozoravaju kako je  zabilježeno više pokušaja prevara koje ciljaju više različitih skupina korisnika. Radi se o klasičnom pokušaju prevare putem e-maila (tzv. phishing), kojima je glavni cilj stjecanje novčane dobiti.

Kako bi elektronička poruka izgledala što uvjerljivije, prevaranti koriste stvarna imena visokopozicioniranih osoba u tvrtki/instituciji. U ovom slučaju, ovisno o tipu funkcije, prevaranti se predstavljaju imenom predsjednika Uprave, predsjednika Upravnog vijeća, ravnatelja i sl. S navedenih se adresa djelatnicima računovodstva i drugim odgovornim osobama šalju lažni zahtjevi za uplatom određene svote novca.

Prema trenutno dostupnim podacima, kod spornih se poruka lažira adresa pošiljatelja, odnosno "From" polje, u kojem stoji ime ovlaštene osobe koja doista i radi u ciljanoj tvrtki/instituciji, a u polju "To" se nalazi ime djelatnika iz ciljane tvrtke/institucije, dok se u polju "Subject" pojavljuju riječi "Platiti", "Plaćanje", "Bankovni transfer", "Hitno plaćanje", "Molim hitno plaćanje i slično", upozoravaju iz CERT-a.

Ističu kako su slične prevarantski e-mailovi odaslani na različite adrese elektroničke pošte te upozoravaju građane da budu oprezni prilikom svih plaćanja na internetu te dobro provjere sve informacije prije nego izvrše bilo kakvu uplatu.

Posebno budite oprezni ako Vam na službenu adresu elektroničke pošte stigne zahtjev o uplati s adrese elektroničke pošte nadređene osobe, napominju iz CERT-a.

No, da nisu na udaru samo građani već i financijske institucije, upozoravaju i iz Porezne uprave.

Unazad tjedan dana Porezna uprava dobiva upite poreznih obveznika o zaprimljenoj elektroničkoj pošti sumnjivog sadržaja koja je pristigla s adrese informiranje@porezna-uprava.hr. Kako Porezna uprava s navedene adrese elektroničke pošte nije dostavljala poreznim obveznicima nikakve obavijesti, ovim putem izvješćujemo da navedena elektronička pošta nije poslana sa službene adrese Porezne uprave, već se radi o zlonamjernom korištenju iste. Stoga molimo da ukoliko zaprimite elektroničku poštu naziva „Zahtjev za prisilnu naplatu“ istu zanemarite, stoji na stranicama Porezne uprave.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti