Nema više naljepnica na vjetrobranskom staklu: Slovenija uvodi e-vinjete

Na posebnoj internetskoj stranici mogu se kupiti tjedne, mjesečne i godišnje vinjete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2022. / 12:44

Dok u Hrvatskoj i dalje moramo čekati u kolonama automobila ispred naplatnih kućica i čekati dizanje rampe, što u vrijeme sezone ponekad može trajati satima, Slovenci su cestarinu riješili na jednostavniji način - uvođenjem vinjeta. Umjesto plaćanja pojedinačne vožnje, vinjete se plaćaju na rok od sedam ili mjesec dana, a dostupna je i godišnja vinjeta.

Semafor (Getty Images) Googleova umjetna inteligencija može smanjiti prometne gužve na križanjima sa semaforima

Dosad su se one morale lijepiti na vjetrobranska stakla, no od ovog mjeseca Slovenci imaju jednostavniju metodu, zahvaljujući kojoj više neće biti lijepljenja i skidanja vinjeta sa stakla – e-vinjetu. Svi oni koji su ranije kupili papirnatu vinjetu, moći će je i dalje koristiti do njezina isteka, a nakon toga se može koristiti samo e-vinjeta.

Ako se namjeravate voziti slovenskim brzim cestama i autocestama, prvo posjetite stranicu evinjeta.dars.si/hr, na kojoj možete odabrati i kupiti vinjetu koja odgovara vašim potrebama. Cijena tjedne vinjete za automobile iznosi 15 eura, za mjesečnu vinjetu treba platiti 30, a za godišnju 110 eura. Treba naglasiti kako je vinjeta vezana uz registraciju samog vozila, koja se treba upisati prilikom kupovine, tako da nije prenosiva.

Slika nije dostupna Mislite da se izvrstan vozač? Ova aplikacija pokazat će vam je li to baš tako

Slovenska policija dobro se pripremila za ovu promjenu te je na prometnice postavila mobilne kamere koje će snimati registracije automobila i slati ih u bazu podataka u kojoj će se provjeravati je li za to vozilo plaćena vinjeta. U slučaju neplaćanja i vožnje autocestom bez vinjete kazna iznosi 300 eura. 

Izvor: Dars.si

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti