"Nemojte upotrebljavati WhatsApp": Osnivač Telegrama upozorava na opasnost korištenja popularne aplikacije

Pavel Durov upozorava na sigurnosne propuste u WhatsAppu čijim bi iskorištavanjem hakeri mogli pristupiti sadržaju s udaljenih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2022. / 12:26

Pavel Durov (Foto: Afp)

Svaki mjesec više od dvije milijarde ljudi koristi Metin WhatsApp te je ovo jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu bez koje mnogi danas ne mogu zamisliti svakodnevnu komunikaciju. No, ako pitate osnivača Telegrama Pavela Durova, trebali biste što prije pronaći alternativu i prestati se koristiti WhatsAppom.

Slika nije dostupna Kome trebaju Facebook i WhatsApp? Milijuni se okrenuli Signalu, Viberu i Telegramu

Kako je objasnio u objavi na svojoj aplikaciji, WhatsApp se već "13 godina koristi kao alat za nadzor", a upravo putem te platforme prije nekoliko godina "pao" je i tadašnji najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos. Podsjetimo, 2018. hakiran je iPhone Jeffa Bezosa, i to upravo putem WhatsAppa. Mediji kao krivca navode saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, koji je Bezosu na WhatsApp poslao video koji je skrivao malware putem kojeg je uređaj hakiran.

Durov kaže kako se takvi opasni sigurnosni propusti na WhatsAppu otkrivaju svake godine i putem njih se hakerima otvara "stražnji ulaz" u telefone, odnosno mogu pristupiti svim podacima na njima. Podsjetio je kako su nedavno pronađena dva nova sigurnosna propusta putem kojih hakeri mogu pristupiti telefonima korisnika uspostavljanjem videopoziva ili slanjem posebnog videa žrtvama.

Iako je WhatsApp već objavio nadogradnju kojom je taj propust riješen, Durov kaže da korisnicima niti to nije garancija da će biti sigurni. Upravo zbog činjenice da se na toj platformi konstantno pronalaze novi sigurnosni propusti on smatra da su namjerno postavljeni i samo je pitanje vremena dok se ne pronađe novi takav propust putem kojeg bi hakeri ponovno mogli iskoristiti i ugroziti privatnost više od dvije milijarde ljudi.

Prosvjednik u Rusiji drži fotografiju Pavela Durova 2018. Direktor Telegrama bijesan: Optužuje Apple za blokadu “revolucionarnih” noviteta u njihovoj komunikacijskoj aplikaciji

Jasno je kako je ovo jedan od načina na koji Durov želi privući ljude na svoj Telegram, no on kaže kako mu uz 700 milijuna korisnika nikakva dodatna promocija nije potrebna.

Na njegove optužbe reagirali su i iz Mete s komentarom da su one - čista glupost.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti