Neobičan pogled na oluje iz svemira uhvatio "plave izboje" i "vilenjake"

Zahvaljujući ovim snimkama znanstvenici mogu bolje proučiti kako munje i oluje nastaju, ali i kako nastaju još neki fenomeni iznad oluja koje su do sad prijavljivali samo piloti i astronauti.

Martina Čizmić | 22.01.2021. / 14:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji imaju jedinstvenu priliku vidjeti Zemlju iz potpuno drugačijeg kuta. Mogu u kratkom roku vidjeti i izlazak i zalazak Sunca, a posebno su impresivne oluje koje promatraju odozgo.

Tako je osjetljiva oprema koja se koristi za poručavanje vremenskih prilika na Zemlji uhvatila predivan video koji pokazuje električnu aktivnost munja u oluji. Ali s gornje strane.

Snimke koje je napravo ASIM (Atmosphere-Space Interacrions Monitor) Europske svemirske agencije, pomažu znanstvenicima otkriti kako nastaju munje, ali i kako oluje koje se pojavljuju diljem svijeta utječu na raspodjelu stakleničkih plinova u atmosferi.

Video prikazuje neuobičajen fenomen koji se naziva "plavi izboji", a koji karakteriziraju plave munje koje izbijaju iz olujenih oblaka na najvišim dijelovima stratosfere. Nekoliko sekundi nakon munja, na videu se pojavljuju "vilenjaci" odnosno krugovi električne aktivnosti koji se šire iz olujnih oblaka prema gore.

Ove su snimke posebno važne jer je do sad bilo gotovo nemoguće uhvatiti "izboje" i "vilenjake" jer se pojavljuju veoma brzo i isto tako brzo nestaju, a sa Zemlje ih je nemoguće snimiti zbog debelog sloja oblaka koji zaklanjaju vidik.

No, zahvaljujući ovim snimkama znanstvenici mogu bolje proučiti kako munje i oluje nastaju, ali i kako nastaju još neki fenomeni iznad oluja koje su do sad prijavljivali samo piloti i astronauti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti