Neočekivan problem: Zbog velikog uspjeha, dio zaposlenika Nvidije se ulijenio i više se ne trude

Čini se kako situacija u Nvidiji ipak nije tako idilična kako se čini.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.12.2023. / 09:09

Jensen Huang (Foto: Afp)

Pored OpenAI-a, jedna od kompanija koju možemo proglasiti pobjednikom AI revolucije je Nvidija. S obzirom na to da se njihovi čipova koriste za treniranje umjetne inteligencija, a danas gotovo da nema kompanije koja nije stupila na ovo tržište, zabilježen je snažan rast potražnje za njihovim proizvodima, odnosno za njihovim hardverom. To se može osjetiti na prihodima i profitu, kao i na cijeni dionice. Ona je u velikom plusu te je od kraja prošle godine višestruko porasla - krajem 2022. za jednu dionicu mogli ste dobiti nešto više od 110 dolara, a sada se cijena kreće oko 500 dolara, dok je u posljednjih pet godina cijena dionice porasla je za čak 1200 posto. Tržišna vrijednost premašila je bilijun te trenutačno iznosi 1,21 bilijun dolara.

Jensen Huang Svejedno ga obožavaju: Piše stotine haiku-mailova dnevno, a komunikacija s njim je poput stavljanja prsta u utičnicu

To je odlična vijest za sve dioničare kompanije, ali i za dio zaposlenika, pogotovo starije zaposlenike koji su od Nvidije dobili dionice dok je njihova cijena još bila puno niža. S rastom cijene dionica dio njih prilično se obogatio, što je izazvalo neočekivani problem za tvrtku.

Naime, dio starijih zaposlenik koji je ranije dobio dionice usporio je sa svojim radom i ponašaju se kao da su već jednom nogom u mirovini. Tako nešto, naravno, nije dobro sjelo ostalim zaposlenicima koji i dalje daju svoj maksimum, dok dio njih sjedi na dionicama teškim milijune dolara i čekaju vrijeme kada će ih moći unovčiti.

Ta se tema pojavila i ne nedavnom sastanku s prvim čovjekom kompanije Jensenom Huangom. Kako su za Business Insider komentirali zaposlenici koji su prisustvovali sastanku, a naravno, žele ostati anonimni, Jensen je rekao kako je rad u Nvidiji poput dobrovoljnog posla i svatko mora biti CEO svog radnog vremena. Dodao je kako bi svatko trebao odrediti svoju količinu posla i pri tome donositi odluke kao odrasla osoba. Ono što je CEO Nvidije proučio je - radite svoj prokleti posao, opisao je jedan od zaposlenika.

Jensen Huang “Predvidio je AI maniju prije više od 10 godina”: Ovo je najpopularniji izvršni direktor na svijetu

Još jedan problem vezan uz motivaciju Nvidijinih zaposlenika je i nedostatak konkurencije na tržištu. Potražnja za njihovim proizvodima tako je velika, a cijena dionice u konstantnom rastu pa dio zaposlenika smatra kako nema potrebe za napornim radom. Nemamo konkurenciju… a ima tipova koji ne rade ništa, prenijeli su na BI jedan od komentara zaposlenika Nvidije s kojima su razgovarali te se čini da situacija u kompaniji ipak nije tako idilična kako se to izvana čini.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti