Nevjerojatna presuda australskog suda: Objavili ste nešto na Facebooku? Odgovorni ste za svaki komentar koji se pod tom objavom pojavi

Problem je što 2016. kad se cijeli slučaj dogodio, na Facebooku nije bilo mogućnosti isključivanja komentara na objavi. Ta je opcija uvedena tek ove godine.

Martina Čizmić | 08.09.2021. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Australski Visoki sud donio je odluku koja će podići mnogo prašine, kako u Australiji, tako i u ostatku svijeta. Naime, ovaj je visoki sud presudio kako su korisnici Facebooka odgovorni za sve komentare koje netko ostavi ispod njihove objave.

Slika nije dostupna Izvještaj od kojeg je Zuckerberg strahovao: Najpopularniji članak na Facebooku početkom godine bio je o smrti liječnika nakon cijepljenja

Odluka je zapravo samo potvrda sudske presude Vrhovnog suda New South Walesa iz lipnja 2019. godine te bi mogla ozbiljno ugroziti način na koji društvene mreže funkcioniraju (barem u Australiji).

Odluka Visokog suda samo je mali dio velikog sudskog slučaja koji uključuje velike australske medije, poput Sydney Morning Herald, The Australian i The Age. Oni su se našli na sudu kad ih je tužio čovjek koji tvrdi da su ga drugi korisnici vrijeđali u objavi na Facebooku koja je bila povezana s vijestima koje su tih mediji objavili. Naime, njegovo se ime spominjalo u tekstu, a u komentarima ispod objave teksta na Facebooku, navodili su se zločini koje je navodno počinio, iako se poslije pokazalo da to nije istina. 

Palac dolje Jeste li toga svjesni? Istraživanje s Yalea pokazalo ljudi svoje ponašanje podređuju algoritmima društvenih mreža

Sud je donio odluku da, stvaranjem javne Facebook stranice i objavom sadržaja, mediji potiču, ohrabruju i stoga pomažu u objavljivanju komentara drugih korisnika Facebooka, te su, stoga "izdavači" tih komentara, stoji u presudi Visokog suda.

Problem je što 2016. kad se cijeli slučaj dogodio, na Facebooku nije bilo mogućnosti isključivanja komentara na objavi. Ta je opcija uvedena tek ove godine.

Zanimljivo, dotični nikad nije tražio od Facebooka ili medija da uklone sporne komentare, što je inače bio temelj za podizanje tužbe protiv medijskih kompanija.

Slika nije dostupna "Pretvorit ćemo se u čimpanze": Facebook blokirao mrežu lažnih profila koja je širila dezinformacije o cjepivu protiv COVID-19

Presuda, koja još nije konačna, podigla je veliku prašinu jer u pitanje dovodi slobodu govora, ali i slobodu medija da određeni sadržaj dijele putem društvenih mreža. Isključivanje mogućnosti komentiranja na objavama je jedan od načina kako spriječiti međusobno vrijeđanje komentatora, no postavlja se pitanje - ima li to uopće smisla? I kako bi mediji (ili Facebook), uopće mogli utjecati na komentatore koji se mogu skrivati iza lažnih ili anonimnih računa.

 

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti