"Još nezabilježeno na dva kotača": Ducatijev novi motocikl dolazi s dva radara

Radarska tehnologija sigurno nije nešto što bi očekivali na motociklima, a iz Ducatija kažu da je to samo dio jedinstvenih stvari koje pripremaju za novi model.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2020. / 13:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija je radikalno promijenila način na koji živimo i radimo tijekom posljednjih 10-20 godina, a te promjena nisu zaobišle ni automobilsku industriju. Moderna vozila danas su gadgeti na kotačima s naprednim tehnološkim rješenjima zahvaljujući kojima mogu održavati razmak između vozila ispred i automatski zakočiti ako se ispred njega naglo pojavi pješak, upozoriti u slučaju da automobil skrene u krivu traku, a u nekim slučajevima računalo može preuzeti i kontrolu nad samim automobilom.

Moderna tehnologija sve je prisutnija i u motociklima te se, kao i u slučaju automobila, sve više proizvođača okreće električnim motorima. Kako tehnološka rješenja mogu unaprijediti vožnju motociklom, odnosno povećati sigurnost vožnje uskoro će demonstrirati Ducati. Kompanija je najavila proizvodnju novog modela motocikla (Multistrada V4) za koji kažu da će biti prvi motocikli na svijetu koji će imati dva radara - jedan smješten s prednje, a drugi sa stražnje strane motocikla. Radari bi trebalo omogućiti iskustvo asistencije u vožnji kakvo još nije zabilježeno na dva kotača.

Kako prenose na Engadgetu, svaki je radar veličine prosječne akcijske kamere i težak je manje od 200 grama, a putem prednjeg radara omogućen je adaptivni tempomat uz održavanje razmaka između vozila ispred pri brzinama do 30 do 160 km/h. Drugi radar, smješten sa stražnje strane, upozoravat će vozače na vozila koja se mogu pojaviti u mrtvom kutu, kako motociklist ne bi krenuo u pretjecanje i sudario se vozilom koje ga pretječe.

Iz Ducatija su poručili kako su radari samo jedan dio od brojnih stvari koje njihov novi motocikl čine "nevjerojatno jedinstvenim", a više informacija trebali bi saznati na službenom predstavljanju modela Multistrada V4 koje je najavljeno za početak studenog.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti