Nikola Stolnik osnovao Good Game, tvrtku za organiziranje natjecanja u videoigrama

Da netko napusti siguran posao i pokrene svoj - već smo čuli. No da taj netko živi od igranja video igara u Hrvatskoj i - k tome, još pomaže drugim poduzetnicima, baš i nismo. Nikola Stolnik i njegova Good Game ekipa naša su Bolja Hrvatska.

Sanja Vištica | 13.01.2020. / 21:46

Good Game
Good Game (Foto: Dnevnik Nove TV)

Njihov posao i planovi nešto starijim generacijama vjerojatno zvuče nepojmljivo. No oni se doista bave organiziranjem natjecanja u igranju videoigara među kompanijama i pojedincima. I od toga žive.
Za sada ih je desetak u timu, a kako je krenulo, bit će ih i više.

"Na velikom stageu, pod svjetlima reflektora, pred kamerama, s komentatorima. S publikom koja se dere i vrišti. Mislim, to bude atmosfera koju je teško opisati“, objašnjava atmosferu na natjecanjima Nikola Stolnik, osnivač tvrtke Good Game.

Skoro kao na pravim sportskim terenima. Jedino što je ovdje teren virtualni i riječ je o natjecanju u igrama, ali publika je zato - prava.

"Stvarno navijaju, fućkaju, vrište, lupaju stolicama kada se njihova kompanija natječe protiv druge kompanije u video igrama“, navodi dalje Nikola.

Da natjecanje, odnosno gaming event koji organiziraju bude što zabavniji - posao je njegove mlade ekipe. A Nikola je glavni odgovorni. Mladić koji je radio za Google, vratio se u Hrvatsku. Radio je kao direktor, a  podignuo je mnoge obrve kad je odlučio dati otkaz i slijediti svoj san - video igre. Kako to već ide - imao je ideju, sobičak i laptop. I to je otprilike to.

"Gledaš u zid noćima i misliš si - što je meni ovo trebalo. Možda bih stvarno trebao sve zatvoriti, zaposliti se negdje kao svi normalni ljudi. No onda prođeš te neke strahove, anksioznosti i sumnje", objašnjava Nikola.

I, kaže, kreneš pa kud pulo. Naletiš i na one koji su dovoljno hrabri da uskoče u tu ludu vožnju. Vedran mu se prvi pridružio. Kao volonter.

"Ono što sam radio besplatno, za ništa, zapravo volonterski, evo sada mogu raditi za novac. Živjeti od toga i da mi je to full time posao. Meni je odlično", kaže zaposlenik Vedran Šlogar.

Nije to idila. Grizu oni. Itekako.
"Kad treba odraditi 24 sata, odradit će se 24 sata. Jer znamo zašto to radimo", misli zaposlenica Martina Radanović.

Svake godine određenu svotu novca doniraju. Organiziraju i startup natjecanje. Daju 100.000 kuna pobjedniku. Jedini uvjet je da pobjednik, kada se dovoljno razvije, pomogne nekom drugom startupu.

"To je nastalo zato što bismo mi jako voljeli da je postojalo tako nešto dok smo mi kretali jer baš je bilo grdo, kako bi se reklo u narodu“, objašnjava Nikola.

Moraš, kažu, pratiti trendove, razmišljati unaprijed. Jer u e-sportu se okreće dosta novca.

"U Fortniteu, u svjetskom prvenstvu, natjecalo se milijun ljudi. Najbolji, Bugha je zaradio 3 milijuna dolara. Jer je on stvarno najboji od milijun ljudi. Ako si u nekom sportu najbolji od milijun ljudi, i ti ćeš dobro zarađivati“, kaže Nikola.

Tvrka je upravo dobila novu investiciju.

"Od zvučnih svjetskih poslovnih imena. To je značajna investicija koja će nam pomoći u poslovanju iduće dvije godine, bez onog egzistencijalnog grča u želucu“, kaže Nikola.

I svi oni koji zakolutaju očima na riječ startup, neka idući put možda razmisle dva puta. I ako se ne uspije, što onda? U džepu je jedno iskustvo više.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti