Ništa od dugoočekivanog lansiranja Boeingove letjelice: Trebamo još malo vremena

Boeing je u svojoj raketi trebao prevesti NASA-ine astronaute Butcha Wilmorea i Suni Williams do Međunarodne svemirske postaje (ISS) i vratiti ih natrag.

Martina Čizmić | 02.06.2024. / 08:56

Boeingov Starliner (Foto: NASA/Joel Kowsky)

Iako je sve bilo spremno za lansiranje 1. lipnja, NASA, Boeing i United Launch Alliance objavili su da će odgoditi pokušaj polijetanja za 2. lipnja, da bi samo nekoliko sati kasnije, na konferenciji za novinare, odustali i od tog datuma.

Kako je istaknuo novinarima, odustajanje i od 2. lipnja dogovoreno je kako bi se tim dalo dodatno vrijeme za istraživanje problema sa zemaljskom opremom, koji su iskusili 1. lipnja. Naime, tijekom priprema za let primjećeno je da se lansirno računalo, koje je odgovorno za odbrojavanje i pokretanje samog lansiranja, ne uključuje u pravim trenutcima, što je razlog za otkazivanje leta. Ekipa iz ULA će pokušati otkriti u čemu je problem i popraviti ga za sljedeći pokušaj.

Podsjetimo, Boeing je u svojoj raketi trebao prevesti NASA-ine astronaute Butcha Wilmorea i Suni Williams do Međunarodne svemirske postaje (ISS) i vratiti ih natrag, u sklopu testnog leta kojim bi dokazali da to uopće mogu izvesti.

Iz NASA-e su izvijestili kako su raketa ULA Atlas V i letjelica Boeing Starliner u stanju pripravnosti te bi se novi pokušaj lansiranja trebao biti 5. ili 6. lipnja.

Slika nije dostupna Boeing povijesnu svemirsku misiju s ljudskom posadom planira za početak sljedeće godine

Inače, Boeingova misija prijevoza NASA-inih astronauta od samog je počeka bila prožeta problemima. Inicijalni rokovi probijani su nekoliko puta, a ovaj test koji je ponovno odgođen, prvotno je trebao biti odrađen još 2023. godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti