Njemačka radi na aplikaciji koja bi pratila širenje zaraze koronavirusom

Upotrebu ove aplikacije njemačka vlada vidi kao sredstvo u borbi protiv širenja zaraze, posebice nakon što sadašnje mjere, koje ograničavaju kretanje i socijalne kontakte, budu ublažene.

Martina Čizmić | 02.04.2020. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  U Njemačkoj se velikom brzinom radi na razvoju aplikacije za mobitel koja bi pratila širenja zaraze koronavirusom, a za upotrebu aplikacije se založila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ako testiranja pokažu da se pomoću aplikacije mogu bolje pratiti putovi zaraze onda ću se založiti za to da se ova tehnologija preporuči građanima, rekla je Angela Merkel. Ona je dodala da bi u tom slučaju i sama koristila ovu aplikaciju.

Naravno da sam i sama spremna koristiti ovu aplikaciju i time eventualno pomoći i drugima, rekla je Merkel, koja se nalazi u kućnoj karanteni zbog sumnje u zarazu koronavirusom. Ona je naglasila da bi upotreba aplikacije bila na dobrovoljnoj osnovi.

Trenutno se u jednoj berlinskoj vojarni vrši testiranje aplikacije pomoću koje bi se pratili putovi zaraze.

Aplikacija, koju je razvio Institut Frauenhofer, temelji se na bluetooth tehnici i funkcionirala bi po načelu razmjene podataka između dva mobitela koji se nađu u blizini.

Svaki kontakt koji prelazi kritični razmak i koji traje dulje od nekoliko minuta se pohranjuje na 20 dana, objašnjava Thomas Wiegand, direktor Instituta, za dnevnik Tagesspiegel. Tako bi se stvorila karta eventualnog širenja virusa.

Aplikacija, kako kaže Wiegand, čak može prepoznati nalazi li se između dva mobitela neka prepreka poput zida ili stijenke automobila.

Slika nije dostupna Znanstvenici udružili snage i osmislili aplikaciju koja bi mogla olakšati obuzdavanje epidemije koronavirusa

Ciljana upotreba testova

Aplikacija bi funkcionirala tako da se kod osobe kod koje je pronađen virus, u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, u mobitel upiše podatak o zarazi. Tada bi ta informacija bila poslana svim korisnicima aplikacije koji su se u posljednjih 20 dana nalazili u blizini zaraženog, koji bi nakon toga mogli biti testirani na virus. Time se želi postići i to da se ograničeni broj testova na koronavirus primijeni ciljano.

Aplikacija pritom ne prenosi osobne podatke zaraženog, nego samo informaciju o zarazi, koja se zatim ciljano prenosi osobama koje su se posljednjih 20 dana nalazile u blizini.

Upotrebu ove aplikacije njemačka vlada vidi kao sredstvo u borbi protiv širenja zaraze, posebice nakon što sadašnje mjere, koje ograničavaju kretanje i socijalne kontakte, budu ublažene.

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer je kazala kako Institut Frauenhofer, zajedno s epidemiološkim institutom Robert Koch, "punom parom" radi na razvoju aplikacije.

Slika nije dostupna "Ne nasjedajte": Policija ne prikuplja osobne podatke preko aplikacija!

Prvotna ideja ministra zdravlja Jensa Spahna (Kršćansko-demokratska unija, CDU), po kojoj je aplikacija trebala slati i osobne podatke, odbačena je nakon žestoke kritike oporbe, ali i koalicijskog partnera, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Primjenu aplikacije koja ne šalje osobne podatke zaraženog podržavaju sve parlamentarne stranke.

Povjerenik savezne vlade za zaštitu podataka Ulrich Kelber je naglasio kako bi aplikacija bila u potpunosti dobrovoljna. On je u razgovoru za agenciju AFP naglasio i kako je isključena upotreba aplikacije za eventualno praćenje građana, kao što je to slučaj u Kini.

U Njemačkoj ne postoji usporediva tehnologija za praćenje i, što je još važnije, u Njemačkoj ne postoji zakonska osnova za neprekidno praćenje građana pomoću aplikacija ili pametnih telefona, rekao je Kelber.

Prema ispitivanju javnog mnijenja instituta YouGov, polovica ispitanih građana podržava instalaciju aplikacije za praćenje širenje zaraze, dok je 38 posto protiv.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti