Njemačka ratna mornarica testirala moćno oružje za borbu protiv dronova

Lasersko naoružanje uvodi sve više svjetskih vojnih sila. Najnovija na popisu je sad i Njemačka.

Branimir Vorša | 28.10.2022. / 15:56

Američki ratni brod koristi laser, arhiva
Američki ratni brod koristi laser, arhiva (Foto: Afp)

Njemačka ratna mornarica je po prvi put rasporedila brodsko lasersko oružje, dizajnirano za borbu protiv dronova. Njemačka fregata Sachsen uspješno je provela testiranje tog oružja 30. kolovoza 2022. u Baltičkom moru, u blizini glavnog poligona za obuku Putlos. Cilj testiranja bile su bespilotne letjelice, koje je njemački ratni brod laserom gađao iz velike i izuzetno velike udaljenosti, navodi se u priopćenju za javnost.

Demonstrator laserskog oružja izradila je njemačka radna skupina za visokoenergetski laserski pomorski demonstrator (ARGE), a tu radnu skupinu činile su tvrtke MBDA Deutschland GmbH i Rheinmetall Waffe Munition GmbH.

Budući visokoenergetski laserski oružani sustavi (HEL) njemačke ratne mornarice bit će posebno korisni u obrani od bespilotnih letjelica i rojeva bespilotnih letjelica, kao i u borbi iz neposredne blizine s gliserima. Rheinmetall je istaknuo da se sustav također može izgraditi da daje više snage, omogućujući mu da obara i minobacačke granate te navođene projektile.

Iz obje navedene njemačke tvrtke su zadovoljni testiranjem brodskog laserskog oružja.

Glavni dijelovi demonstratora, prema dr. Thomasu Baumgärtelu, voditelju projekta pomorske demonstracije u Rheinmetall Waffe und Munition GmbH, su istinski visokotehnološki.

Dugogodišnje istraživanje u obje tvrtke koje su sudjelovale dovelo je do ovog uspjeha. Brojne komponente sustava za demonstraciju stvorene su posebno za projekt i po prvi put su sastavljene u ovom obliku, rekao je Baumgärtel.

Međutim, visokoenergetsko lasersko oružje tu ne staje, jer će se njegovo testiranje nastaviti do sredine 2023. godine. Sljedeće testne kampanje uključivat će nove scenarije za procjenu sposobnosti demonstratora. Rezultati dodatnih testiranja će otkriti i što je potrebno postići da bi se razvilo potpuno funkcionalno, operativno lasersko oružje.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti