Njemački studenti očitali lekciju svima: Napravili električni bolid koji do stotke ubrzava za suludih 1,416 sekundi!

Nakon najnovijeg rekorda ubrzanja vozila od 0-100 km/h, koje je spustilo granicu ispod 1,5 sekundi, pomalo nas je strah više i pitati - može li još brže?

Branimir Vorša | 10.10.2022. / 11:35

Najbrže električno vozilo njemačkog GreenTeama
Najbrže električno vozilo njemačkog GreenTeama (Foto: GreenTeam Uni Stuttgart e.V.)

Brzo, brže, najbrže... Tako bi se ukratko mogao opisati pothvat njemačkih studenata koji su granicu cestovnog ubrzanja od 0 do 100 kilometara na sat spustili ispod nevjerojatnih 1,5 sekundi.

Slika nije dostupna Glavni programski inženjer Nevere jasno rekao gdje je granica ubrzanja budućih električnih hiperautomobila: "Ispod jedne sekunde"

Pored električnog trkaćeg automobila iz Njemačke, kojeg su napravili studenti, Rimčeva Nevera doima se "tromo", kad je riječ o ubrzanju. Njemački bolid stigao je od 0-100 km/h za posve nevjerojatnih 1,416 sekundi (nasuprot Neverinih "pišljivih" 1,8 sekundi) sekundi te tako postao vlasnikom novog Guinnessovog svjetskog rekorda.

Dvadeset studenata sa Sveučilišta u Stuttgartu okupljenih u GreenTeam, napravilo je potpuno električni trkaći automobil s jednim sjedalom i testiralo ga u istraživačkom kampusu Bosch, u Renningenu. Prva probna vožnja, koja se trebala dogoditi početkom rujna, otkazana je zbog tehničkih problema, no ponovno je zakazana za 6. listopada i tad je postavljen spomenuti rekord.

Sveučilište u Stuttgartu ponosno je što je GreenTeam uspio postaviti novi rekord za ubrzanje e-vozila. Zaista sam uzbuđen zbog onoga što su naši studenti postigli. Studiranje na sveučilištu ne znači samo stjecanje teorijskog znanja, već i biti moći ga primijeniti u praksi. Predanost GreenTeama izvrstan je primjer kako prijenos znanja može uspjeti, rekao je profesor Wolfram Ressel, rektor Sveučilišta u Stuttgartu.

Jurilica koju su izgradili njemački studenti gotovo je u potpunosti od karbonskih vlakana i lagana je poput pera (u terminima vozila), odnosno ima manje od 145 kilograma. U kombinaciji s električnim pogonom od 180 kilovata (241 konjske snage) i pogonom na sva četiri kotača, ta mala karbonska jurilica sposobna je za maksimalno ubrzanje pod opterećenjem na vozača od 2,5G. Za usporedbu, bolidi F1 ubrzavaju stvaraju do 2G opterećenja na vozače.

Slika nije dostupna Pogledajte kako je Rimčeva Nevera srušila sve rekorde i postala serijski automobil s najvećim ubrzanjem na svijetu

Takvo ogromno ubrzanje je ono što je pomoglo automobilu GreenTeama da obori rekord koji je prethodno držao švicarski tim AMZ Racing, čiji je električni automobil postigao ubrzanje od 0-100 km/h za 1,513 sekundi.

Oduševljeni smo što smo oborili svjetski rekord i vratili ga u Njemačku!, rekao je Pavel Povolni, predsjednik GreenTeama.

Ipak, video postavljanja rekorda doima se razočaravajući. Budući da je staza tako kratka, teško je očekivati puno uzbuđenja u 1,416 sekundi. Ipak, GreenTeamu nitko sad ne može oduzeti činjenicu da su napravili impresivan bolid sa posve silovitim ubrzanjem. Povrh toga, valja još jednom istaknuti ono najvažnije - napravili su ga studenti!

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti