CEO Nokije Stephen Elop danas je i službeno objavio suradnju Nokije i Microsofta u kojoj će njihovi uređaji od sada kao primarni operativni sistem koristiti Windows Phone 7.

Nakon što je Elop objavio svojim zaposlenicima kako se Nokia našla u problemima radi svojeg operativnog sistema koji zaostaje za vodećima iOS-om, i Androidom,

pun optimizma danas je na press konferenciji najavio suradnju sa Microsoftom.

Kako mobilna industrija napreduje ogromnim koracima, Nokija je morala poduzeti nešto vezano uz svoj, već zastarjeli operativni sistem, pa će se tako novij modeli Nokije od sada isporučivati sa novim operativnim sistemom Microsofta -- Windows Phone 7, dok će stariji i slabiji modeli imati Symbian.

Nokija će koristiti Bing kao pretraživač na svojim uređajim, dok će Nokia Maps postati baza Microsoftovog servisa za karte. Sadržaj Nokije i trgovina aplikacijama integrirat će se u Microsoftov Marketplace.

Što se tiče Symbiana, on će postati 'franšiza', dok će MeeGo postati projekt kao otvorena platforma mobilnog operativnog sistema. Planovi Nokije su da će se tokom ove godine i dalje isporučivati mobiteli sa MeeGo platformom.

Sad se postavlja pitanje, ima li Nokija šanse konkurirati sve boljim iOS-om i Androidom? Da li je na vrijeme ostvarena suradnja?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju