Norveška želi popularnu aplikaciju za spojeve kazniti s 9,6 milijuna eura zbog narušavanja privatnosti korisnika

Grindr ima rok do 15. veljače da odgovori na optužbe o narušavanju privatnosti nakon čega će agencija za zaštitu podataka donijeti konačnu odluku u tom slučaju.

Hina | 26.01.2021. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Norveška agencija za zaštitu podataka priopćila je u utorak da planira kazniti aplikaciju za spojeve Grindr novčanom kaznom u iznosu od 100 milijuna norveških kruna (9,6 milijuna eura) zbog ilegalnog otkrivanja korisničkih podataka oglašivačkim tvrtkama.

Grindr sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, koji se opisuje kao najveća svjetska aplikacija za spojeve među istospolnim osobama, zasad nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Naš je preliminarni zaključak da su kršenja vrlo ozbiljna, priopćila je norveška agencija najavivši rekordnu kaznu koja iznosi otprilike 10 posto procijenjenog globalnog godišnjeg prihoda Grindra.

Grindr ima rok do 15. veljače da odgovori na optužbe o narušavanju privatnosti nakon čega će agencija za zaštitu podataka donijeti konačnu odluku u tom slučaju.

Europska Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) postavlja smjernice za prikupljanje, procesuiranje i dijeljenje osobnih podataka u Europskoj uniji kao i u Noveškoj, koja nije članica Unije.

Norveško potrošačko vijeće (NCC) objavilo je u izvješću iz siječnja 2020. da je Grindr dijelio detaljne korisničke podatke s trećim stranama uključenima u oglašavanje, kao što su korisnička IP adresa, oglašivački ID, GPS lokacija, dob i spol.

U nekim slučajevima dijeljenje osobnih podatka može postati pitanje fizičke sigurnosti ako se korisnici lociraju u zemljama u kojima je homoseksualnost ilegalna, naveo je tada NCC.

U priopćenju u utorak NCC je pozdravio odluku o kažnjavanju Grindra nazvavši ju povijesnom pobjedom privatnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti