Norveški ministar najavio ukidanje analognog radijskog signala do 2017.

Norveški ministar kulture prošli tjedan izjavio je kako će državna FM radio postaja početkom 2017. prestati s radom

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 20.04.2015. / 07:38

Norveški ministar najavio ukidanje analognog radijskog signala do 2017.

Norveški ministar kulture prošli tjedan izjavio je kako će državna FM radio postaja početkom 2017. prestati s radom, no mjesta za paniku nema, sve dok će ostale nedržavne radio stanice nastaviti emitirati signal u digitalnom obliku.

Prema pisanju radio.no portala, nova tehnologija prijenosa podataka DAB (Digital Audio Broadcasting) će tamošnjim slušateljima ponuditi drugačije radijske programe s kvalitetnijim zvukom, čime će se otvoriti prilika za otvaranje novih radijskih postaja s kvalitetnijim sadržajem. Praksa kaže kako se stvarno radi o nećemu revolucionarnome, budući da su na DAB sustav već prešle 22 norveške stanice, a prema rezultatima anketa 56% Norvežana sluša radio postaje koje već sada koriste digitalni oblik za prijenos signala. 

I tako, dok je Norveška prva država koja se usudila reći zbogom tradicionalnom radiju, ideji su se priključile još neke zemlje na području jugoistočne Azije koje također uskoro namjeravaju prijeći na DAB. Prijenos signala dobiven postupkom frekvencijske modulacije ili FM patentiran je davne 1933. godine, a samo je pitanje vremena kad će i ostale države pratiti primjer ovih i u potpunosti prijeći na digitalni prijenos radijskog signala.

Mogli bismo reći kako je ovo kraj jedne od tehnoloških era čiji je početak prva načela Norveška. 

Foto via Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti