Norveški sud Teslu proglasio krivom za prigušivanje kapaciteta baterije, svakom vlasniku iz tužbe 16.000 dolara odštete

Tesla se našla u problemima u Norveškoj. Naime tamošnji sud je tu tvrtku proglasio krivom za prigušavanje brzine punjenja baterije i samog kapaciteta baterije putem njihovih softverskih nadogradnji.

Branimir Vorša | 24.05.2021. / 14:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako iz Tesle ne reagiraju žalbom na presudu norveškog suda, morat će platiti 16.000 dolara svakom od tisuća vlasnika njihovih vozila u toj zemlji. Ta bi kazna mogla dobiti na važnosti jer su slični legalni postupci protiv Tesle u tijeku i u drugim zemljama.

Još 2019. godine, portal Electrek izvijestio je o prijavama vlasnika Teslinih vozila oko značajnog pada u dometu vozila koji je iznosio između između 20 i 48 kilometara nakon softverske nadogradnje. U to vrijeme, činilo se da su smanjenjem performansi nakon takve nadogradnje zahvaćeni samo modeli S i X s 85 kWh baterijskim paketom.

Sve je počelo za većinu korisnika sa softverskim nadogradnjama 2019.16.1 i .2.

Među onima koje je to zahvatilo bio je i David Rasmussen, vlasnik Modela S s 85 kWh baterijskim paketom. On je zabilježio jedan od najtežih padova performansi, piše navedeni portal.

Moj Model S 85 iz 2014. imao je 400 kilometara dometa do 13. svibnja (2019. godine). Sad je nakon novoe nadogradnje njegov domet pao na 350 kilometara, rekao je tad Rasmussen. Drugim riječima, njegov je Model S u svega pet tjedana izgubio 11 posto maksimalnog dometa.

U vrijeme nastanka tog problema iz Tesle su navedenom portalu odgovorili da je cilj nadogradnje bio "zaštita baterije i povećanje njezine dugovječnosti" te da je gubitak maksimalnog dometa zahvatio tek manji postotak vlasnika njihovih vozila.

U konačnici, zbunjeni vlasnici nisu bili zadovoljni nedostatkom objašnjenja iz Tesle što je u konačnici rezultiralo serijom tužbi.

Norveški sud je sad presudio u korist 30 vlasnika Teslinih automobila u jednoj od tih mnogobrojnih tužbi te zaključio da su u Tesli namjerno prigušili punjenje i kapacitet baterija. Svaki od tih 30 vlasnika dobio je odštetu od 16.000 dolara odlukom norveškog suda, no iz Tesle još uvijek imaju pravo na žalbuv u narednih nekoliko tjedana.

Samo u Norveškoj ova odluka suda mogla bi se preliti na preko 10.000 vlasnika Teslinih vozila, koji su zahvaćeni problemom punjenja i kapaciteta baterije softverskim nadogradnjama. U konačnici sve bi se to zajedno moglo pokazati kao vrlo skupa kazna za Teslu, pogotovo zato što im prijete i slične tužbe u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Izvor: Electrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti