Nova generacija TV-a: 'Televizija na dlanu'

Revolucija na TV tržištu omogućila nam je da u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu na ekranima naših mobilnih telefona, tableta ili računala možemo uživati u televizijskom programu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.07.2015. / 08:00

Nova generacija TV-a: 'Televizija na dlanu'
Zahvaljujući računalima i mobilnim uređajima te internetskoj povezanosti, danas su nam sve informacije dostupne odmah nakon što se dogode – osim internetskih portala, prvi glasnici novih vijesti su društvene mreže, Facebook i ponajviše Twitter koji se pokazao najučinkovitijim alatom za tzv. 'breaking' vijesti. Tako se nove informacije o npr. ishodu grčkog referenduma o prihvaćanju paketa pomoći ili golovima s utakmica Svjetskog prvenstva ili Lige prvaka Twitterom i internetskim portalima šire gotovo u sekundi u kojoj su se dogodile i odmah su dostupne milijunima ljudi. S godinama smo se navikli pratiti informacije u realnom vremenu i biti informirani o svemu te su za mnoge glavni izvor informacija, umjesto televizije i računala, postali pametni telefoni koji su nam sve češće u ruci, a sve manje u džepovima ili torbicama. 
 
TV na dlanu – bilo kada i bilo gdje
 
No, za mnoge više nije samo važno biti informiran i na portalima ili društvenim mrežama pratiti tekstualne objave i fotografije, već žele pratiti i prijenose utakmica, televizijske vijesti ili jednostavno uživati u omiljenim serijama ili dokumentarcima, bez ograničenja da u to vrijeme moraju biti pred televizorima, već da u omiljenom sadržaju mogu uživati gdje god da se nalaze – na poslu, u autobusu, na ulici ili na plaži. Dok nam se ovakva sloboda prije činila prilično nemoguća, danas je najnormalnija stvar da, umjesto da s plaže jurimo doma ili u kafiće kako bi pogledali utakmice naših klubova koji se pokušavaju kvalificirati u Ligu prvaka ili Europsku ligu, ostanemo na plaži i uživamo u prijenosu utakmica na ekranima naših mobilnih uređaja. Ovakva revolucija na TV tržištu, odnosno mogućnost da u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu na ekranima naših mobilnih telefona, tableta ili računala možemo uživati u televizijskom programu moguća je zahvaljujući usluzi mobilne televizije koja je sve popularnija među korisnicima. Ova je usluga, među inim, dostupna korisnicima Vipneta kojima je na raspolaganju skoro 70 TV kanala (ovisno o paketu) na kojima svatko od nas može naći nešto za sebe. Osim velikog broja programa, VIP TV za van može se pohvaliti i brojnim drugim opcijama koje olakšavaju uživanje u TV programu, a s obzirom na veliku količinu dostupnih programa, korisnici mogu izraditi listu omiljenih programa kojima mogu brzo i lako pristupiti.
 
Brojne opcije
 
Još jedna zanimljiva opcija jest mogućnost pauziranja TV programa tako da, u slučaju npr. telefonskog poziva ili ako nešto morate hitno napraviti, možete jednostavno pauzirati film ili seriju te naknadno nastaviti s gledanjem. U slučajevima kada zbog obaveza ne možete pogledati sadržaj, na nekim je programima dostupna opcija gledanja sadržaja koji je emitiran u posljednjih 48 sati ili 72 sata tako da ga možete pogledati naknadno ili putem snimalice taj sadržaj možete snimiti i gledati kad god želite, a treba spomenuti i roditeljsku zaštitu kako bi vaše najmlađe zaštitili od određenih (nasilnih/pornografskih i sličnih) sadržaja. Na primjeru ove tehnologije najbolje možemo vidjeti koliko je tehnologija napredovala proteklih godina jer, dok smo program prije gledali na velikim televizorima s katodnom cijevi, sve što nam je potrebno danas jest mobilni uređaj kojeg nosimo u džepu i usluga poput VIP TV-a za van na kojoj su nam dostupni brojni programi i raznoliki sadržaj – od vijesti, preko dokumentaraca, filmova, serija, sporta pa do sadržaja za odrasle. S obzirom na nezaustavljiv razvoj tehnologije, na tržištu mobilne televizije očekujemo daljnji napredak, još više programa i nove usluge, a povećanju broja korisnika sigurno će doprinijeti i sve veća popularnost phableta, odnosno pametnih telefona s velikim ekranima idealnim za gledanje TV-a. 
 
Foto: AFP
 
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti