Nova studija otkriva koji je najčešći razlog zbog kojeg žene muškarcima šalju svoje golišave fotografije

Žene se nerijetko na stigmatizirajući način propituje o motivima slanja golišavih fotografija partnerima i muškarcima za koje su intimno zainteresirane. No nova studija otkriva da je stvar ne samo komplicirana, već i da više od trećine sudionica istraživanja jasno navodi jedan jasan razlog za slanje takvih fotografija.

Branimir Vorša | 26.12.2022. / 12:33

Djevojka šalje seksuane poruke, ilustracija
Djevojka šalje seksuane poruke, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova američka studija otkriva da žene koje šalju golišave fotografije putem mobitela svojim partnerima kažu da to čine jer smatraju da se to od njih očekuje. Točnije, najčešći razlog, koji je navelo više od trećine sudionica provedene ankete, bio je zato što su to vidjeli kao obvezu ili sastavni dio romantične veze.

Znanstvenici sa Sveučilišta Nebraska-Lincoln koristili su upitnike u istraživanju, kako bi otkrili zašto mlade žene iz SAD-a muškarcima šalju golišave fotografije u takozvanim sexting porukama.

Cilj istraživanja

No, sudionice ankete navele su i druge brojne motive za slanje svojih najintimnijih fotografija partnerima, a neki od tih motiva su osjećaj seksualnog uzbuđenja' i stjecanje 'osjećaja moći.

Žene često šalju seksualizirane gole fotografije muškarcima, ali motivacija za slanje tih fotografija nije jasna. Smatramo da žene ne šalju nepromišljeno drugima slike svojih tijela, već su itekako svjesne svojih motiva, ističu autori studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Computers in Human Behaviour.

Ranije studije su već utvrdile da je razmjena poruka putem mobitela širok pojam i da može uključivati seksualno eksplicitan tekst, fotografije, videozapise ili čak eksplicitni videochat.

U novoj studiji znanstvenici su se usredotočili na golišave fotografije koje su žene slale partnerima ili usputnim ljubavnim interesima i njihovom motivacijom za slanje takvih fotografija. Američki znanstvenici su istraživanjem htjeli, između ostalog, dokučiti i pozitivnije razloge za slanje takvih fotografija, koji su bili nedovoljno zastupljeni u prethodnim studijama.

207 sudionica istraživanja bile su studentice iz SAD-a, u dobi između 19 i 27 godina, koje su poslale barem jednu obnaženu fotografiju u životu.

Što je moguće detaljnije, molim vas, opišite razloge zbog kojih ste muškarcima slali aktove, glasilo je pitanje iz ankete. Aktove su definirali kao seksualne fotografije tijela ili određenog dijela tijela na kojima su ispitanice potpuno ili djelomično gole.

VIše od trećine je poručilo - to je norma

Ponuđeni odgovori nudili su brojne razloge, koji uključuju pritisak prijatelja, stalno traženje sve dok niste popustili, za zabavu ili koketiranje te seksi poklon za nekoga. U konačnici, daleko najčešća motivacija koju je odabralo 35,3 posto sudionica, bila je da je to očekivana norma u vezi.

Sljedeća najčešća motivacija bila je zato što su oni to tražili (20,8 posto), zatim daljina/odvojenost (17,4 posto) te potvrda autentičnosti (14 posto).

Osim toga, nekoliko je sudionica istraživanja bilo motivirano osjećajem moći i kontrole. Htjela sam pokazati osjećaj moći nad muškarcima kojima sam slala gole fotografije; Mogla bih ih natjerati da me požele i učinili bi sve da dobiju takvu fotografiju, rekla je jedna sudionica.

U nekoliko slučajeva žene su navele nasilje ili prisilu kao razlog zbog kojeg su poslale gole fotografije, odnosno 'kako on ne bi prekinuo sa mnom ili postao zlostavljač'.

Žene imaju mnogo motivacija za slanje aktova, spontano generirajući preko 20 zasebnih motiva. Motivi veze bili su najzastupljeniji, dok su se nasilni motivi, instrumentalni motivi i uporaba droga ili alkohola rijetko (ako su se ikada) spontano pojavljivali kao motivi za slanje golih tijela, zaključuju autori studije i dodaju da bi se trebalo početi koristiti manje stigmatizirajući jezik u procjeni motiva zbog kojih žene muškarcima šalju gole fotografije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti