Nova verzija koronavirusa širi se SAD-om: Odgovorna je za četvrtinu svih slučajeva

KP.3 je svojim mutacijama zabrinula čak i stručnjake jer se izuzetno brzo širi.

Martina Čizmić | 19.06.2024. / 09:40

Koronavirus
Koronavirus (Foto: Getty Images)

Nova varijanta COVID-a, nazvana jednostavno KP.3, postala je dominantna u SAD-u, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prema njihovim podacima, KP.3 je početkom lipnja uzrokovao četvrtinu slučajeva COVID-19, čime je nadmašio prethodnu varijantu KP.2 i JN.1, koji je kružio prošle zime.

Ilustracija Munjevito se širi nova varijanta koronavirusa: Izrazito je zarazna, u pripremi je i novo cjepivo za jesen

Čini se kako virus SARS-CoV-2 i dalje mutira, pa će pojava novih varijanti biti uobičajena još neko vrijeme. Kako objašnjavaju iz CDC-a, KP.3 je dio novoidentificirane grupe varijanti nazvane FLiRT, a koje su dio linije virusa omikron. KP.3 je sličan ranije spomenutom JN.1, ali ima dvije promjene u proteinu šiljka, što mu olakšava ulazak u ljudske stanice.

No KP.3 je svojim mutacijama zabrinula čak i stručnjake jer se izuzetno brzo širi.

Dobra je vijest što, prema dosadašnjim podacima, KP.3 ne uzrokuje ozbiljnije slučajeve bolesti, a najčešći su simptomi gubitak okusa ili mirisa, temperatura, kašalj i umor. Neki mogu osjetiti glavobolju, bolove u mišićima ili razviti i upalu grla.

Pandemija, ilustracija Znanstvenica daje pet razloga zašto je pandemija COVID-19 vjerojatno započela u - laboratoriju

S obzirom na to koliko se brzo širi, stručnjaci očekuju da će se broj slučajeva COVID-19 uzrokovanih varijantom KP.3 nastaviti širiti. Ističu kako bi nova cjepiva, predviđena za kolovoz 2024., trebala štititi od varijante JN.1 i drugih varijanata iz linije FLiRT, što znači da bi se osobe koje spadaju u ugrožene skupine i dalje trebale cijepiti.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti