Novi CEO Ubera najavio: Izlazak na burzu najranije početkom 2019.!

Dok Travis Kalanick nije bio za izlazak Ubera na burzu, planovi novog CEO-a drugačiji su te on vjeruje da bi to moglo biti u idućih 18 do 36 mjeseci

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2017. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pred novim izvršnim direktorom Ubera velik je posao te u kratko vrijeme mora stabilizirati kompaniju, vratiti je na pravi smjer i popraviti joj imidž. Prema komentarima nekih analitičara, Dara Khosrowshahi dorastao je tom zadatku i s njim Uber ima svijetlu budućnost. Opisuju ga kao iznimno sposobnog lidera s odličnim poznavanjem financija i neutralnog outsidera koji će, nakon što se pozabavi problemima i skandalima poput tužbi za seksualno zlostavljanje u kompaniji i posvađanim članovima uprave, pripremiti kompaniju za IPO, odnosno izlazak na burzu.

O izlasku na burzu ranije je govorio i bivši izvršni direktor kompanije Travis Kalanick koji je prošle godine na konferenciji na kojoj su bili okupljeni brojni investitori rekao da izlazak na burzu treba odgoditi što je moguće kasnije: "To će biti dan prije nego mi zaposlenici Ubera pokucaju na vrata s vilama i bakljama." Na jučerašnjem sastanku na kojem je zaposlenicima Ubera predstavljen Dara Khosrowshahi, koji je ovu poziciju preuzeo nakon dvanaest godina rada u Expediji, napokon smo saznali konkretnije planove vezane uz izlazak kompanije na burzu. Prema novom izvršnom direktoru, to će biti u razdoblju između 18 i 36 mjeseci, dakle već za godinu i pol, odnosno u prvom kvartalu 2019. dionice Ubera mogle bi biti izlistane na burzi.

Zanimljivo, na ovoj se konferenciji pojavio i Kalanick, koji iako više nije CEO, dio je upravnog odbora kompanije i njegov je utjecaj navodno i dalje jak te je njegovo pojavljivanje izazvalo euforiju i ovacije među zaposlenicima.

Bit će zanimljivo pratiti prve poteze novog šefa kompanije, s obzirom na navedene probleme, ali i situaciju s Uberom u nekim zemljama svijeta (uključujući i Hrvatsku) u kojima se traži zabrana njihova poslovanja. Također, osim prema izlasku na burzu Dara Khosrowshahi kompaniju treba pripremiti i za budućnost u kojoj će cestama dominirati autonomna vozila – Uber je već počeo s testiranjem takvih automobila (niti to testiranje nije prošlo bez incidenata), a u budućnosti možemo očekivati nova testiranja i, za koju godinu ili malo više, početak rada servisa u kojem u Uberovim vozilima uopće neće biti vozača.

Izvor: The Telegraph

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti