Novi MacBook je fantastičan, no …

Čini se kako je na današnjem Appleovom događaju novi MacBook zasjenio Apple Watch, a sudeći prema tvitovima i Facebook postovima, nisam jedini koji tako misli.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 09.03.2015. / 20:13

Novi MacBook je fantastičan, no …

Čini se kako je na današnjem Appleovom događaju novi MacBook zasjenio Apple Watch, a sudeći prema tvitovima i Facebook postovima, nisam jedini koji tako misli.

Naime, Apple je napravio veliki skok u razvoju prijenosnih računala, te je obnovio liniju MacBookova koji od sada dolaze u 12-inčnoj verziji, te u tri različite boje, zlatnoj, space-grey i sivoj, isto kao i iPhoneovi.

Apple se, moram priznati, ovaj puta potrudio da njihov novi proizvod donosi i pregršt noviteta, pa je tako izrađena nova tipkovnica s novim mehanizmom koja omogućuje tanji uređaj, a tu je i potpuno novi trackpad koji je dobio Apple Watch karakteristike, točnije “osjet” pritiska pomoću kojeg su dostupne i nove mogućnosti.

Velika novost je smanjivanje matične ploče koja više nema ventilator, te je omogućila više prostora za baterije koje drže 9 sati na WiFi vezi, drastično povećanje naspram ostalih verzija. Također, novi MacBook ima samo dva utora, odnosno jedan za slušalice i jedan tzv. USB-C, novi standard na kojem je Apple radio zajedno s ostalim proizvođačima računala, a u kojeg je uspio “nagurati” USB, display port, HDMI, i VGA, te uz sve to i napajanje.

Problem je u tome što je Apple očito morao izbaciti vrlo korisnu značajku, a to je magnet koji se nalazio na svim dosadašnjim verzijama prijenosnika. To znači da je utor za napajanje fizički spojen na USB 3 port, što pak s druge strane znači da ako zakačite kabel, sigurni ste da će vam i laptop letjeti s stola. Nema više sigurnosnog magnetskog spajanja. Čini mi se kako je ovo velik nedostatak inače fantastičnog MacBooka, no očito je to stvar na koju ćemo se morati naviknuti.

Cijene su u Appleovim okvirima, što znači da ćete moći nabaviti verziju s 1.1 GHz dual-core Intel Core M procesorom, 256 SSD-a za 1299 dolara, dok će malo bolja verzija s 1.2GHz dual-core Intel Core M procesorom te 513GB SSD-a koštati 1599 dolara.

Spomenimo da obje verzije dolaze s Retina zaslonom rezolucije 2304 x 1440, s 226 piksela po inču, te 8GB 1600MHz LPDDR3 RAM memorije.

Više možete saznati na Appleovim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti