Novi malware potencijalna opasnost za većinu Android uređaja!

Trend Micro, tvrtka koja se između ostalog bavi sigurnošću mobilnih uređaja objavila je uppozorenje za korisnike Androida

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.06.2016. / 07:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nova verzija takozvanog Godless malwarea potencijalno je opasna za čak 90% uređaja s Googleovim mobilnim operativnim sustavom Android. U detaljnom izvješću koje je objavila kompanija Trend Micro navodi se kako svi Android uređaji s inačicom 5.1 ili nižom spadaju u kategoriju ranjivih kada je u pitanju Godless malware. Usput je navedeno i kako je do sada ovom malicioznom napašću zaraženo otprilike 850 tisuća uređaja s Androidom, a najveći dio njih dolazi iz Indije, čak 46,19%. Srećom za sve korisnike najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava na svijetu, zaštita od Godless malwarea je poprilično jednostavna i dovoljno je da ne skidate nikakve aplikacije na svoj uređaj, osim onih koje se nalaze na službenom repozitoriju Google Play. 

Naime, Godless se prema navodima sigurnosnih stručnjaka može instalirati na uređaj samo i isključivo prilikom preuzimanja aplikacija koje nisu verificirane od strane Googlea, a mogu se pronaći na brojnim web stranicama koje nude kopije inače originalnih aplikacija s Google Play repozitorija. Kada se jednom Godless instalira na uređaj, omogućuje hakerima dobivanje "root" pristupa, što znači da mogu preuzeti praktički potpunu kontrolu nad zaraženim uređajem, instalirati dodatne maliciozne aplikacije, reklame neželjenog sadržaja, ali i nadzirati korisnika instalacijom takozvanih "backdoor" skripti... Poanta je dakle sasvim jednostavna i kristalno jasna, nemojte instalirati nikakve aplikacije koje možete pronaći diljem interneta, nego samo i isključivo one s Google Play trgovine aplikacija, jer je potrvđeno kako tamo ne postoji niti jedna aplikacija koja ima Godless malware. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti