Novi misterij u središtu naše galaksije: Stare zvijezde izbacuju oblake dima, no nitko ne zna zašto

U središtu naše galaksije otkrivene zvijezde koje oslobađaju misteriozne oblake dima i dovode u pitanje znanstveno razumijevanje načina na koji umiru.

Branimir Vorša | 27.01.2024. / 09:25

Crveni div, ilustracija
Crveni div, ilustracija (Foto: Getty Images)

Astronomi su naišli na neobičan fenomen u dubinama svemira: zvijezde koje izbacuju oblake dima. Nazvane starim pušačima, te zvijezde prkose uvriježenom znanstvenom mišljenju o sumraku divovskih zvijezda.

Tipično, stari crveni divovi prolaze kroz pulsacije (takozvane Mira varijable), fluktuiraju u svjetlini dok odbacuju vanjske slojeve. Međutim, Philip Lucas sa Sveučilišta Hertfordshire u Velikoj Britaniji i njegov tim, koristeći Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy u Čileu, uočili su odstupanje u tom procesu. Njihova studija objavljena je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Ti stari crveni divovi ne pulsiraju, oni samo sjede tamo kao i obično, a zatim se iznenada zatamne na šest mjeseci do nekoliko godina. To je gotovo neviđeno dosad, ističe Lucas.

Daljnje istraživanje pokazalo je da te zvijezde ispuštaju goleme oblake prašnjavog dima, što ometa njihovu svjetlost na dulje vrijeme. Dim, koji traje mjesecima ili godinama, daje razlog za produljeno prigušivanje njihove svjetlosti. Iako to označava potencijalnu novu krajnju evolucijsku točku za divovske zvijezde, mehanizam koji stoji iza toga ostaje obavijen velom tajne.

Gravitacijska sila tih masivnih zvijezda predstavlja izazov za izbacivanje njihova materijala. Lucas nagađa o ulozi teških elemenata u blizini galaktičkog središta, gdje se nalazi većina tih zagonetnih zvijezda. Sasvim je moguće da nije to, ali to je jedina stvar koja je stvarno čudna u toj regiji koja bi mogla biti povezana, sugerira Lucas.

U međuvremenu, znanstvenici nastavljaju svoju potragu za tim neobičnim zvijezdama, a dosad su ih identificirali približno 90. Njihovo obilje ukazuje na potencijalni značaj unutar središnjeg okruženja naše galaksije i vjerojatno u drugim galaksijama koje obiluju teškim elementima.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti