Novi online popularno-znanstveni serijal "Kuhinjski element" znanstvenika s Ruđera

Novi online popularno-znanstveni i edukativni serijal ''Kuhinjski element'' pokrenuli su s minimalnim tehničkim uvjetima na YouTube kanalu 'KakoZašto' znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) kako bi prevladali ograničenja nametnuta aktualnom pandemijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2020. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Kuhinjski element" je edukativno-zabavni videoserijal u kojem se obrađuju teme iz prirodnih znanosti, za koji fizičar Saša Ceci, diplomantica kemije Martina Manenica te kemičarka Vida Strasser vjeruju da bi primjenu mogao naći i u nastavi.

Željeli smo pokazati kako se s minimalnim tehničkim uvjetima, s opremom koju gotovo svatko ima kod kuće, može proizvesti zanimljiv popularno-znanstveni i vjerujem edukativni sadržaj za sve uzraste, objašnjava Vida Strasser.

Povrh popularnih tema iz znanosti i školskog gradiva, teme će obuhvatiti i razotkrivanje nekih lažnih vijesti i mitova koji su danas sve prisutniji u virtualnom i medijskom prostoru. Na njihovu znanstvenom meniju naći će se tako brojne aktualne teme poput 5G tehnologije, zračenja mobitela ili danas najpopularnijeg virusa.

Moramo osmisliti cijelu stvar od početka do kraja i sami se snimiti. Nismo to nikada radili, pa je to i nama vrlo neobično iskustvo, ali se nadamo da će gledateljima biti zanimljivo te da će uživati učeći i zabavljajući se sa nama, objašnjava Saša Ceci.

U današnjoj epizodi "Kuhinjskog elementa" autori se bave popularnim mitovima o mikrovalnim pećnicama i koliko je njihovo zračenje opasno, zašto koriste istu frekvenciju kao bežični internet i mobiteli, te što će se promijeniti kad dođe 5G mreža, kaže se u najavi.

(Hina)  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti